Οικολογικό έγκλημα: Σπάνιος ασπροπάρης βρέθηκε δηλητηριασμένος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 15:44

Οικολογικό έγκλημα: Σπάνιος ασπροπάρης βρέθηκε δηλητηριασμένος στα Μετέωρα

Ένας σπάνιος ασπροπάρης βρέθηκε δηλητηριασμένος μέσα στη φωλιά του, πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα, στους βράχους των Μετεώρων, ενώ το ταίρι του είναι αγνοούμενο εδώ και μερικές μέρες, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


Τα Μετέωρα είχαν υποδεχτεί πριν από λίγους μήνες τρία ζευγάρια ασπροπάρηδων που φώλιασαν στους βράχους, μετά όμως από το περιστατικό αυτό έχουν απομείνει μόνο τα δύο.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, το οποίο δέχεται ένα επιπλέον χτύπημα. Όπως καταγγέλλει, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων το έγκλημα είναι συνεχές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 80%.



Ο ασπροπάρης είναι είδος επιδημητικού ή μεταναστευτικού γύπα, που συναντάται και στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται διάσπαρτο στον Παλαιό Κόσμο: στο βόρειο ημισφαίριο, στην Ευρασία, στην αφροτροπική ζώνη και ινδομαλαισιανή ζώνη. Στην Ευρώπη, η κατανομή είναι πολύ αραιή, σε κάποιες περιοχές της Ιβηρικής και της Νότιας  Γαλλίας, σε κάποιους θύλακες στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, όπου έρχεται αποκλειστικά τα καλοκαίρια.

Το νέο αυτό περιστατικό κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για την απώλεια του 1/3 του αναπαραγωγικού πληθυσμού του ασπροπάρη της Θεσσαλίας.

Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή των Μετεώρων τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει καθοριστικά χτυπήματα στον τοπικό πληθυσμό αυτών των αρπακτικών. Για αυτό εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τρεις μήνες πριν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, η Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δασαρχείο και ο Δήμος Καλαμπάκας οργάνωσαν διημερίδα για την προστασία του ασπροπάρη, όπου βασικό στοιχείο προβληματισμού ήταν τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Με λιγότερα από 10 ζευγάρια στη χώρα, κάθε απώλεια φέρνει τον Ασπροπάρη όλο και πιο κοντά στην οριστική του εξαφάνιση από την Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκθέτει τη χώρα διεθνώς, γιατί ακυρώνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά και πετά στο καλάθι των αχρήστων όλα τα χρήματα που επενδύονται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και άλλους φορείς για την προστασία της βιοποικιλότητας.

«Ελπίζουμε», τονίζει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Μουσείου, κ.Νίκος Πάλλας, «ότι το περιστατικό αυτό θα αποτελέσει το ερέθισμα εκείνο, προκειμένου να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και να πάρουν έστω και τώρα εκείνα τα μέτρα που θα βάλουν φραγμό στην εξαφάνιση ενός αρπακτικού πτηνού που μόλις λίγα χρόνια πριν υπήρχε σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή μας. Σε ότι μας αφορά, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που βοηθά την προστασία του ασπροπάρη και ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα. Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας».

«Οι προσπάθειες της Ορνιθολογικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων με την καταγγελία σοβαρών περιστατικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και μέσω πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ένα εμβληματικό είδος πουλιού χάνεται μπροστά στα μάτια μας και η ώρα για την κοινωνία και τις αρχές να σταματήσουν να αδιαφορούν και να αναλάβουν δράση έχει φτάσει προ πολλού», δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και τους ζητά να ενημερώνουν για τα ύποπτα περιστατικά με φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα εκτός αστικών περιοχών την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων:
Καλαμπάκα - Τρίκαλα - Γρεβενά: Ορνιθολογική 210 8227937 -210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες).
Θράκη: Γραφείο WWF Δαδιάς 25540 32210 (24 ώρες)

Πηγή: in.gr