Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Τα πάντα γύρω από το πέλλετ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 08:02

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Τα πάντα γύρω από το πέλλετ

Η εναλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου θα έλεγε κανείς ότι μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων – εκτός από μία αρχική ανατροπή στις συνηθειές του – να έχει ευεργετικές συνέπειες. Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, η αλλαγή στις συνήθειες θέρμανσης του σπιτιού μας μπορεί να βελτιώσει - εκτός από την οικονομική μας κατάσταση - και την ποιότητα ζωής μας. Μία από αυτές είναι το πέλλετ. Είναι μικροσκοπικό υλικό, με κυλινδρικό σχήμα, που περιέρχει συμπιεσμένα υλικά από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου, αλλά σήμερα υπάρχει και η καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών.Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 60%.

Για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ, έχουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου, που σημαίνει ότι αποτρέπουν την απελευθέρωση 2 τόνων περίπου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρει ο μηχανολόγος – μηχανικός, Χαράλαμπος Γκατζούνης, η εξοικονόμηση μπορεί να ξεκινήσει από το 40% τοις εκατό και να φτάσει μέχρι και το 60%.

Υπάρχει λέβητας πέλλετ και καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλετ δεν θεωρείται ενδεδειγμένη λύση, σύμφωνα με τον κύριο Γκατζούνη, καθώς ο τρόπος καύσης και η ενέργεια, που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλετ.

"Ο χώρος καύσης σε έναν καυστήρα είναι διαφορετικός σε σχέση με ένα λέβητα πέλετ και η φλόγα, που δημιουργείται, μπορεί να είναι μικρότερη και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και όταν είναι μεγαλύτερη", εξηγεί ο κύριος Γκατζούνης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου η ανάγκη για θέρμανση – λόγω καιρικών συνθηκών – είναι μεγαλύτερη.

Ο καυστήρας πέλλετ είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Το μειονέκτημά του είναι κάθε δύο με τρεις μέρες άνοιγμα και καθάρισμα από τις στάχτες, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Είναι πιο οικονομική λύση από το λέβητα, καθώς η τιμή του ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 5.000 ευρώ.
Ο λέβητας πέλλετ

Αντιθέτως, ο λέβητας πέλετ είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για να καίει πέλλετ. Πρέπει να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, πιστοποιημένη λαμαρίνα ότι είναι από χάλυβα, πάχους 5 χιλιοστών, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί συστολή - διαστολή και να έχουμε ράγισμα στα τοιχώματα του. Ο λέβητας περιέχει ένα σώμα, το οποίο έχει νερό και εσωτερικά προσφέρει θερμότητα (φωτιά), η οποία ζεσταίνει το νερό, που παρέχει στα σώματα θέρμανσης.

"Στα πλεονεκτήματα ενός λέβητα είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει να λειτουργεί για να καθαριστεί. Υπάρχει ένα "τασάκι", στο οποίο συγκεντρώνεται η στάχτη και μπορούμε απλά να το πάρουμε και να το αδειάσουμε – ανά δύο ημέρες. Βασικό μειονέκτημα είναι το κόστος του, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 7.000 ευρώ, ή και πολύ περισσότερο, κάτι που εξαρτάται από τον όγκο του νερού, που θέλουμε να θερμάνει", αναφέρει ο κύριος Γκατζούνης. "Η διαφορά του καυστήρα με το λέβητα είναι χαώδης. Είναι σαν να συγκρίνουμε ένα συμβατικό αυτοκίνητο πόλης με ένα υπεραυτοκίνητο", προσθέτει χαρακτηριστικά. "Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα φτάσετε στον προορισμό σας – που είναι να ζεστάνετε το σπίτι σας οικονομικά – και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο".

Ένας λέβητας, όταν ο χώρος καύσης παραμένει αδρανής, σταματάει να λειτουργεί, όταν επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία καύσης και την ανάλογη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, με τη βοήθεια κάρβουνου, το οποίο διατηρεί στο εσωτερικό του.

"Σημαντικό είναι να υπάρχει σύστημα προστασίας από τον άξονα μέχρι το συλό (δεξαμενή υποδοχής καυσίμου), για να αποφύγουμε πιθανή επιστροφή της φλόγας, που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στο σιλό", επισημαίνει ο κύριος Γκατζούνης. "Ένα σπίτι 100 τετραγωνικά χρειάζεται 20 με 30.000 θερμίδες – κιλοθερμίδες ανά ώρα – υπολογίζοντας το ποσό θερμότητας, που χάνει το οίκημα, και άρα πρέπει να του δώσουμε το ανάλογο ποσό θερμότητας για να τις καλύψουμε", συνεχίζει. Η εγκατάσταση καυστήρα πέλετ γίνεται μέσα σε δύο ή τρεις μέρες, καθώς χρειάζεται μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου. Η εγκατάσταση ενός λέβητα μπορεί να χρειαστεί δύο μέρες το πολύ.
"Τα δύο τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι εναλλακτικές πηγές"

Στην Ευρώπη, τα συγκεκριμένα συστήματα χρησιμοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία δύο. Οι λέβητες μπορούν να έχουν όγκο από 70 κιλά έως και 500 κιλά. Μετά πάει κατά παραγγελία. Με 70 κιλά καλύπτεται ένα γεμάτο 24ωρο. Ένα σιλό με 70 κιλά, υπό κανονικές συνθήκες, βγάζει δύο ημέρες, όπως μας πληροφόρησε ο κύριος Γκατζούνης. Τα πέλετ μπορεί να τα προμηθεύεται κανείς από πρατήρια καυσίμων ή από πιστοποιημένα εμπορικά καταστήματα.
Πόσο κοστίζει η τροφοδοσία με πέλλετ

Ένα τσουβαλάκι 15 κιλών πέλλετ κοστίζει από 4,5 ευρώ έως και 6,5, ανάλογα τον προμηθευτή. "Εάν κάποιος μένει σε περιοχή με μεγαλύτερο κρύο, η κατανάλωση όπως είναι λογικό αυξάνεται", επισημαίνει ο κύριος Γκατζούνης. "Η κατανάλωση στη Φλώρινα είναι διαφορετική σε σχέση με την κατανάλωση στην Αθήνα. Η διαφορά κατανάλωσης διαφέρει στη Θήβα σε σχέση με την Αθήνα... μπορεί να είναι ακόμα και 300 κιλά το χρόνο", επισημαίνει, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι η ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου.

Πηγή: news.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ