Ρήξη στροφικού πέταλου ώμου – Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 16:45

Ρήξη στροφικού πέταλου ώμου – Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται

Ρήξη στροφικού πέταλου ώμου – Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται

nikolaos

Το στροφικό πέταλο αποτελεί μία ομάδα τενόντων, οι οποίοι δίνουν τις βασικότερες κινήσεις που κάνει ο ώμος, όπως η κάμψη και η έξω στροφή. Οι τένοντες αυτοί ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στην ωμοπλάτη, σχηματίζοντας ένα πέταλο. Για να φτάσει ένας ασθενής να έχει ρήξη στροφικού πετάλου, σημαίνει ότι ο ώμος έχει υποστεί κάποιον βίαιο τραυματισμό. Ανάλογα με το πάχος του τένοντα που συμμετέχει στην ρήξη, μιλάμε για μερική ή για ολική.

Άλλες παθήσεις εκτός της ρήξης στροφικού πετάλου είναι η αστάθεια ώμου και η αρθρίτιδα ώμου που πλέον με τα σύγχρονα μέσα μπορούν και αντιμετωπίζονται διεξοδικά από ορθοπαιδικό χειρουργό.

Αιτίες

Ένας τραυματισμός στον ώμο, μπορεί να επιφέρει τραυματική ρήξη, που συνήθως συμβαίνει σε μικρή ηλικία. Επίσης συχνό αίτιο είναι ο εκφυλισμός του ώμου, είναι χρόνιος και συμβαίνει σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Συμπτώματα

  • Πόνος στην ηρεμία ή/και στις κινήσεις
  • Μείωση κινητικότητας του ώμου

Διάγνωση

Ο χειρουργός λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς για να διαπιστωθεί υπάρχει κάποιο ανοσολογικό υπόβαθρο ή ένας τραυματισμός. Ακολουθεί η κλινική εξέταση για να βρεθεί σε τι στάδιο είναι η ρήξη. Τέλος, ένα υπερηχογράφημα θα δώσει σαφείς απαντήσεις ή μία μαγνητική τομογραφία αν ο γιατρός υποψιάζεται βλάβη και σε άλλες περιοχές του ώμου.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Τα κριτήρια για την επιλογή της είναι η περιοχή της βλάβης και η βαρύτητα αυτής. Η ηλικία και το λειτουργικό επίπεδο του ασθενούς επίσης παίζει ρόλο.

Συντηρητικά μπορεί να γίνει φυσικοθεραπεία προκειμένου να βελτιωθεί η κινητική του ώμου και να ενδυναμωθεί ο πάσχων τένοντας.

Ελάχιστα επεμβατικός τρόπος είναι η έγχυση του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Εφόσον χρειαστεί ανατομική αποκατάσταση με χειρουργείο, αυτό το χειρουργείο γίνεται με την τεχνική της αρθροσκόπησης.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Νικόλαος Ροΐδης

Ιστοσελίδα: roidisnt.gr.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2106106292

 




00 inkefalonia general ad 300X250