Χαράλαμπος Γώγος: Θα αργήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά ο στόχος θα επιτευχθεί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 10:30

Χαράλαμπος Γώγος: Θα αργήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά ο στόχος θα επιτευχθεί

eurokinissi

«Θα πάει καλά η διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες η διαδικασία, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας», είπε μιλώντας στον MEGA, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνομώνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμος Γώγος.

«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες», είπε χαρακτηριστικά.Για διαχειριστικούς λόγους θεωρεί ο καθηγητής πως μπορεί να καθυστερήσει ο εμβολιασμός καθώς πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκατομμύρια πολίτες ώστε να «αγγίξουμε» την ανοσία.«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο, είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τοίχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο κύριος Γώγος, δηλώνει υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Έχει λογική το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι θετικός. Από την άλλη πρέπει να ιδωθεί συνολικά ως ευρωπαϊκή πολιτική. Να συζητηθεί το θέμα από πλευράς δεοντολογίας αλλά και ως προς το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Αν μπορέσουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν τέτοια θέματα».

Σχολεία και λιανεμπόριο

Αναφέρθηκε ακόμη και στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξηγεί.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει μείωση της εξάπλωσης του ιού. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

dikaiologitika.gr