5 λόγοι να συνεχίσεις να τρως άσπρο ρύζι, γιατί δεν είναι μόνο το καστανό υγιεινό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:30

5 λόγοι να συνεχίσεις να τρως άσπρο ρύζι, γιατί δεν είναι μόνο το καστανό υγιεινό

unsplash

Ένα κλασικό debate που σε έχει απασχολήσει, από διατροφική άποψη, είναι αν το καστανό ρύζι είναι πολύ πιο υγιεινό από το λευκό και μήπως πρέπει να κόψουμε το δεύτερο, εφόσον δεν προσφέρει και πολλά.

Οι ειδικοί απαντούν σε αυτό το ερώτημα και σε προτρέπουν να συνεχίσεις να τρως άσπρο ρύζι, και όχι μόνο όταν φτιάχνεις ρυζόγαλο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν με το ζόρι καστανό ρύζι, επειδή θεωρούν ότι είναι η μόνη υγιεινή επιλογή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλες οι τροφές έχουν τη δική τους θρεπτική αξία και είναι απαραίτητες για διαφορετικούς λόγους. Το θέμα δεν είναι να διαχωρίσεις τι είναι healthy, αλλά τι πάιρνεις», τονίζει η διατροφολόγος Samina Qureshi.

Οι διαφορές μεταξύ καστανού και άσπρου ρυζιού

Η βασική τους διαφορά είναι ότι το άσπρο έχει υποστεί επεξεργασία και έχουν αφαιρεθεί πολλές στρώσεις. Από τη μία, χάνει τις φυτικές ίνες αλλά από την άλλη εμπλουτίζεται έτσι με περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι κερδίζεις από το αγαπημένο και παρεξηγημένο άσπρο ρύζι.

Γίνεται βάση αγαπημένων πιάτων

Σκέψου όλα τα ασιατικά πιάτα που έχεις φάει και έχουν ως βάση το άσπρο ρύζι. Ξεκινάμε λοιπόν με την απόλαυση που σου δίνει το ρύζι, που είναι και το βασικότερο όταν μιλάμε για φαγητό.

Δεν έχει γλουτένη

Αν δεν θέλεις τη γλουτένη στη διατροφή σου, το άσπρο ρύζι είναι η ιδανική και οικονομική επιλογή σου.

Άσπρο ρύζι για ενέργεια

Πρόκειται για μία πηγή υδατάνθρακα που σου δίνει γρήγορα ενέργεια, ειδικά τη στιγμή που τη χρειάζεσαι περισσότερο. Χωνεύεται πιο εύκολα από το καστανό ρύζι αλλά η ενέργεια διατηρείται.

Άσπρο ρύζι για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Ενέργεια σημαίνει σίδηρος και καλός ύπνος σημαίνει μαγνήσιο. Ακόμα να πειστείς;

Κάνει καλό στο πεπτικό

Ενώ το κρέας και τα φυλλώδη λαχανικά δεν χωνεύονται πολύ εύκολα, το άσπρο ρύζι γίνεται εξαιρετικό γεύμα ακόμα και για τις πολύ βραδινές ώρες. Για το ασιατικό που λέγαμε λίγο πιο πάνω.

ladylike.gr