Θέλεις να μειώσεις το κρέας; Οι τροφές που είναι εξίσου θρεπτικές, σύμφωνα με την ειδικό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 14:30

Θέλεις να μειώσεις το κρέας; Οι τροφές που είναι εξίσου θρεπτικές, σύμφωνα με την ειδικό

Aν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να θες να μειώσεις το κρέας και να βρεις αρκετές εναλλακτικές που να είναι εξίσου θρεπτικές.

Μπορεί όμως και να είσαι χορτοφάγος αλλά να αγνοείς τι πρέπει να φας προκειμένου να έχεις έναν σούπερ υγιή οργανισμό.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου και να μην του στερείς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Το κρέας είναι, διαχρονικά, άριστη πηγή πρωτεΐνης, αλλά η διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου μάς κατατοπίζει δίνοντάς μας τους σωστούς συνδυασμούς αλλά και άλλες τροφές που αναπληρώνουν το κενό του κρέατος. Είναι πολύ σημαντικό να μην διατηρούμε μύθους γύρω από τη διατροφή και να δούμε ποιες εναλλακτικές έχουμε σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε, ή να αποβάλουμε το κρέας εντελώς από τη ζωή μας.

Πρωτεΐνη (όχι από κρέας)

Οι φυτικές πρωτεΐνες, εάν συνδυαστούν σωστά (π.χ. όσπριο με ρύζι ή πλιγούρι, φασόλια με ψωμί σταρένιο, ψωμί με φυστικοβούτυρο κ.α.), μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μερικές καλές φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι: δημητριακά και προϊόντα τους, σπόροι, ξηροί καρποί, χούμους, tofu, γάλα αμυγδάλου, όσπρια, σούπες από φασόλια, ζωμοί και λαχανικά.

Σίδηρος

Οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι: όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, κολοκύθα, ξηροί καρποί και σπόροι, σουσάμι και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

TIP: για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνδύασε το γεύμα σου με βιταμίνη C (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι).

Τροφές με ασβέστιο

Καλές πηγές ασβεστίου είναι: τα ξερά και κόκκινα φασόλια, σουσάμι και ταχίνι, ξερά σύκα, αμύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορος και χυμοί πορτοκαλιού.

Βιταμίνη B12

Πηγές που περιέχουν βιταμίνη B12 είναι: το ενισχυμένο φυτικό γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό, ενισχυμένα σιτηρά, διατροφική μαγιά. Αν θέλεις απλά να μειώσεις το κρέας, μπορείς να αυξήσεις βαθμιαία τις φυτικές τροφές. Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός σου τις χρειάζεται.

ladylike.gr