10 αιτίες που ευθύνονται για τη χρόνια κούραση -Λάθη μέσα στην καθημερινότητα [λίστα]

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:54

10 αιτίες που ευθύνονται για τη χρόνια κούραση -Λάθη μέσα στην καθημερινότητα [λίστα]

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το συνεχές αίσθημα της κόπωσης που μπορεί να έχουμε για μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα ευθύνεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ύπνου και θεωρούμε πως αν αναπληρώσουμε τις χαμένες ώρες ότι θα αποκατασταθούν όλα.

Δεν είναι όμως έτσι. Το βιολογικό μας ρολόι εξαρτάται από πολλά περισσότερα πράγματα από όσα νομίζουμε, που αν τα ανακαλύψουμε και τα διορθώσουμε, τότε σε κάποιο βαθμό μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες κατά τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε όσες ώρες θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το health.org, οι 10 λόγοι που ευθύνονται για τη χρόνια κούραση είναι:

1. Δεν γυμνάζεστε όταν νιώθετε κουρασμένοι.

Το να κάνετε «κοπάνα» από το «ραντεβού» σας με το γυμναστή ή τους φίλους σας με τις οποίους πάτε γιόγκα, πιλάτες ή για τρέξιμο, όταν νιώθετε κουρασμένοι, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έδειξε πως μέτρια άσκηση διάρκειας 20 λεπτών προσφέρει ανάταση και διώχνει το αίσθημα της κούρασης, αφού ενδυναμώνει τη μυική δύναμη και το καρδιαγγειακό σύστημα.

2. Δεν πίνετε πολύ νερό

Οταν είμαστε έστω και ελάχιστα αφυδατωμένοι, ακόμα και κατά 1% ή 2%, τότε προκαλείται στον οργανισμό μας υπόταση, με αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και οξυγόνωση της καρδιάς και κατά συνέπεια και των υπόλοιπων μυικών οργάνων.

3. Είστε τελειομανείς

Το να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα στην εντέλεια είναι αντικειμενικά αδύνατο. Ετσι, εξαντλείτε τον οργανισμό σας, αφού τον φτάνετε σχεδόν στα όριά του,όταν θέτετε στόχους ανέφικτους.

4. Παραλείπετε το πρωινό

Το φαγητό είναι για τον οργανισμό ό,τι και τα καύσιμα για το αυτοκίνητο. Χωρίς καύσιμα δεν μπορεί να κινηθεί το αυτοκίνητο, έτσι και ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φαγητό. Το πρωινό πρέπει να περιέχει τροφές, σύμφωνα με την ιατρό-διατροφολόγο Έιμι Γκάντσαν, σε άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, όπως γιαούρτι με δημητριακά, ή βραστά αυγά.

5. Τρέφεστε με «junk food»

Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και «κακούς» υδατάνθρακες. Αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουν στιγμιαία στα ύψη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία κατόπιν πέφτουν απότομα. Ετσι, ο οργανισμός καταπονείται και κυρίως, χάνεται η όποια διάθεση για ενέργεια.

6. Εχετε δυσκολίες στο να λέτε «όχι»

Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους, συνήθως το κάνουν εις βάρος της δικής τους ενέργειας και χαράς. Το να μη χαλάτε για παράδειγμα χατίρι στα παιδιά σας και να τους φτιάξετε το αγαπημένο τους κέικ όταν εσείς έχετε μόλις τελειώσει από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, είναι λάθος. Θα σας κουράσει ακόμη περισσότερο, δεν θα αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας, ενώ ταυτόχρονα θα σας προκαλέσει και εκνευρισμό.

7. Εχετε ακατάστατο γραφείο

Το ακατάστατο γραφείο θεωρείται και κακό φενγκ σούι, καθώς έτσι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πρίσντον, δημιουργείται απόσπαση προσοχής, προκαλείται έλλειψη συγκέντρωσης, περιορίζει εμφανώς τις εγκεφαλικές λειτουργίες και κατά συνέπεια μια εργασία, ένα πρότζεκτ ή ακόμη και η μελέτη των μαθημάτων καθυστερούν να ολοκληρωθούν.

8. Εργάζεστε και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας

Το να ελέγχετε ακόμη και τα e-mails σας, όταν είστε ξαπλωμένοι σε μια παραλία, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας. Οταν είστε διακοπές, ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, οφείλετε να αδειάσετε το μυαλό σας από τις σκέψεις που συνεπάγονται καθήκοντα και υποχρεώσεις, προκειμένου να ξεκουραστείτε.

9. Πίνετε ένα -μπορεί και δύο- ποτηράκια κρασί πριν από τον ύπνο

Το αλκοόλ αν και προκαλεί νύστα, καθώς πιέζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας μια κατασταλτική δράση, σύμφωνα με τη νευρολόγο Allen Towfigh, στην ουσία σαμποτάρει τον καλό ύπνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ετσι, καθίσταται πιθανό το να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα χωρίς στην ουσία να ξεκουράζεστε. Ενα ποτηράκι κρασί είναι ευεργετικό μόνο αν έχει καταναλωθεί δύο ή τρεις ώρες πριν από την κατάκλυση.

10. Βασίζεστε την καφεΐνη για να βγάλετε την ημέρα

Το να εφοδιάζεστε με μεγάλες κούπες καφέ και να καταναλώνετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διαταραχή στον ύπνο σας και ας μην πίνετε καφέ μετά το απόγευμα. Μόνο και μόνο η ήδη μεγάλη ποσότητα που έχετε καταναλώσει μέσα στην ημέρα είναι αρκετή για να μπλοκάρει η έκκριση αδενοσίνης, που είναι στην ουσία το υποπροϊόν των ενεργών κυττάρων που προκαλούν τον ύπνο.

iefimerida.gr

 



00 inkefalonia general ad 300X250