Τα... γλυκά οφέλη από τις γλυκοπατάτες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 11:16

Τα... γλυκά οφέλη από τις γλυκοπατάτες

Μπορεί να λέγονται γλυκοπατάτες… αλλά δε θα πρέπει να σας τρομάζει το πρώτο τους συνθετικό. Οι γλυκοπατάτες είναι ένα εντυπωσιακά θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, Β5, Β6, θιαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και καροτενοειδή, όπως άλλωστε «προδίδει» το πορτοκαλί χρώμα τους.

Επιπλέον, δεν έχουν λιπαρά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λιγότερες θερμίδες από τις λευκές «συγγενείς» τους, αλλά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων.

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience, καθώς μία και μόνο μεγάλη γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από το 100%
των ημερήσιων αναγκών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ.

Η βιταμίνη Α είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιγηραντικά οφέλη, δρα προληπτικά έναντι της εμφάνισης καρκίνου και διατηρεί την καλή όραση των ματιών.

Τα οφέλη για την υγεία από τις γλυκοπατάτες

Καρδιακή υγεία

Οι γλυκοπατάτες είναι μια πολύ καλή πηγή του συμπλέγματος βιταμινών Β6, οι οποίες βοηθούν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μια έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ λειτουργεί και ως ηλεκτρολύτης ρυθμίζοντας τους καρδιακούς παλμούς.

Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας

Παρά την γλυκύτητά τους, οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι απελευθερώνουν τα σάκχαρα με αργό ρυθμό στο κυκλοφορικό σύστημα. Σε αντίθεση με άλλα γλυκά τρόφιμα, που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου απότομα, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη διατήρηση και σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.

Ακόμη, οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, το οποίο βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, ρυθμίζοντας τόσο τα επίπεδα σακχάρου όσο και την όρεξη. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνει.

Στρες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν ακόμη μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μείωση του στρες. Βοηθά τον οργανισμό να ηρεμήσει, να διατηρεί την καλή του διάθεση ενώ προωθεί και την καλή υγεία των αρτηριών, των οστών, των μυών και των νεύρων, σύμφωνα με το PsychologyToday.

Ανοσοποιητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μία γλυκοπατάτα περιέχει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C για τον οργανισμό. Η βιταμίνες Α και Ε λειτουργούν προστατευτικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προωθώντας τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Δέρμα και μαλλιά

Η βιταμίνη Α μπορεί να προστατεύει έναντι των βλαβερών ακτινών του ήλιου, σύμφωνα με μια έρευνα του 2004, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ClinicalCancerResearch, ενώ οι βιταμίνες C και Ε είναι γνωστές για τις «καλλυντικές» τους ιδιότητες.

Πρόληψη έναντι του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι η βήτα-καροτίνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρκίνου των ωοθηκών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.




00 inkefalonia general ad 300X250