Οκτώ σούπερ κόλπα για να αποσυμπιέσετε την μέση σας!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 17:38

Οκτώ σούπερ κόλπα για να αποσυμπιέσετε την μέση σας!

Το ''βίο αβίωτο'' μπορούν να κάνουν στους πάσχοντες οι πόνοι στη μέση.   Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε σε κάποια φάση της ζωής του θα υποφέρει από έντονους πόνους στο σημείο αυτό με συνέπεια πολλές φορές να μην μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.   Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακουλουθεί οκτώ συμβουλές υγείας για να ανακουφιστείτε από τους πόνους στη μέση.

Μερικές φορές μπορεί να είναι μία σοβαρή κατάσταση, όπως αν αισθάνεστε μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα πόδια ή αν είναι συνέπεια τραυματισμού, οπότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αλλά για την ήπια οσφυαλγία υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να δοκιμάσετε στο σπίτι. 
 
1) Κρύο ή ζέστη;
 
Ο πάγος είναι καλύτερα να εφαρμοστεί τις πρώτες 24-48 ώρες μετά από ένα τράβηγμα στην περιοχή, γιατί μειώνει τη φλεγμονή. Αν και η θερμότητα μειώνει τον πόνο και χαλαρώνει τους μύες εντείνει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μετά τις 48 ώρες. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να απομακρύνετε το θερμό ή ψυχρό επίθεμα κάθε 20 λεπτά και να το επανατοποθετείτε μετά από ένα δεκάλεπτο.  
 
2) Κίνηση ή ακινησίας; 
 
Αν ο πόνος είναι οξύς μπορεί η κίνηση να είναι επώδυνη. Αρχίστε να κινείστε και να κάνετε ήπιες διατάσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Μην μείνετε στο κρεβάτι περισσότερο από δύο ημέρες. Συνεχίστε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και μόλις αισθανθείτε καλύτερα ξεκινήστε αερόβια άσκηση όπως κολύμπι, ποδήλατο και περπάτημα χωρίς όμως να το παρακάνετε. 
 
3) Τεντωθείτε. 
 
Μην κάθεστε σκυμμένοι πάνω στην καρέκλα του γραφείου σας όλη την ημέρα. Σηκωθείτε κάθε 20 λεπτά και τεντώστε το κορμί σας. Μην ξεχνάτε να τεντώνετε και τα πόδια σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη κάνοντας ασκήσεις διατάσεων, όπως η γιόγκα. 
 
4) Σκεφτείτε εργονομικά. 
 
Σχεδιάστε το χώρο εργασίας σας, ώστε να μην χρειάζεται να καμπουριάζετε προς τα εμπρός για να δείτε την οθόνη του υπολογιστή σας ή να φτάνετε το ποντίκι σας. Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα γραφείου που να υποστηρίζει το κάτω μέρος της πλάτης σας και να σας επιτρέπει να κρατάτε τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα.
 
5) Προσέξτε τη στάση σας. 
 
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στάση που έχει το σώμα σας όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Ποτέ μην λυγίζετε τη μέση, αλλά κάντε όλη την κίνηση από τα γόνατα κρατώντας ευθειασμένη τη σπονδυλική στήλη. 
 
6) Επιλέξτε σωστά παπούτσια.
 
Οι γυναίκες πρέπει δυστυχώς να εγκαταλείψουν τις ψηλές γόβες. Φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, γιατί τα ψηλοτάκουνα αυξάνουν την πίεση στην κατώτερη σπονδυλική στήλη. 
 
7) Κόψτε το κάπνισμα. 
 
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα των οστών. Η οστεοπόρωση μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε κατάγματα συμπιέσεως στη σπονδυλική στήλη. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οσφυαλγία σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. 
 
8) Προσέξτε το βάρος σας.
 
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Το υπερβολικό βάρος φορτίζει και καταπονεί επιπλέον τη σπονδυλική σας στήλη. 
 
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν:
 
Έχετε σοβαρό πόνο στη μέση, ο οποίος δεν ανακουφίζεται μετά από μερικές ημέρες ή παραμένει έντονος ακόμα και όταν είστε ακίνητοι ή ξαπλωμένοι. 
Έχετε αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια σας ή πρόβλημα στο περπάτημα.    
Συνυπάρχει ακράτεια ούρων και κοπράνων.
 
Πηγή: iatropedia.gr