Τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη επηρεάζουν την καρδιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 11:47

Τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη επηρεάζουν την καρδιά

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που χτυπά η καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία υπέβαλαν 17 άτομα σε απεικονιστικές καρδιολογικές εξετάσεις, λίγη ώρα αφότου είχαν πιει ένα ενεργειακό ποτό που περιείχε 32mg καφεΐνης ανά 100ml ποτού και 400mg μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ταυρίνη ανά 100ml ποτού.

"Η ποσότητα της καφεΐνης στα ενεργειακά ποτά είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι σε άλλα καφεϊνούχα ροφήματα , όπως ο καφές ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα .Υπάρχουν πολλές παρενέργειες που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης , συμπεριλαμβανομένων τον ταχύ καρδιακό ρυθμό , το αίσθημα παλμών, την αύξηση της πίεσης του αίματος και πιο σοβαρές περιπτώσεις , όπως οι σπασμοί ή ο αιφνίδιος θάνατος», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζόνας Ντόρνερ.

Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι η αριστερή κοιλία της καρδιάς , που αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα , συστελλόταν ισχυρότερα μία ώρα μετά το ενεργειακό ποτό που έλαβαν οι συμμετέχοντες κατά την έναρξη της μελέτης .

«Έχουμε δείξει ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιακή συσταλτικότητα . Δεν ξέρουμε ακριβώς όμως εάν αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται όταν κάνουμε καθημερινές δραστηριότητες ή όταν αθλούμαστε", εξήγησαν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα συμβουλεύει ότι τα παιδιά και τα άτομα με καρδιακή αρρυθμία θα πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά.

Πηγή: news.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ