Ο ύπνος ''καθαρίζει'' τον εγκέφαλο!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 09:54

Ο ύπνος ''καθαρίζει'' τον εγκέφαλο!

Ο ύπνος δεν χρειάζεται μόνο για να ξεκουράζει , αλλά και να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες.   Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science από τον Maiken Nedergaard και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center (New York) , ο ύπνος επιτρέπει στον εγκεφαλικό ιστό να αποτοξινωθεί από τις επιβλαβείς ουσίες ,όπως τοβήτα-αμυλοειδές που είναι συνδεδεμένο με την Νόσο του Alzheimer.   Η ανακάλυψη αυτή προέρχεται από τον κ. Nedergaard ,υποδιευθυντή του Center for translational Neuromedicine, ο οποίος αποκάλυψε ότι στον εγκέφαλο υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί σαν το λεμφικό σύστημα, ελέγχοντας την ροή του Εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω των νευρογλοιακών κυττάρων.(το οποίο και ονομάστηκε glymphatic.)

Στην μελέτη που έγινε οι ερευνητές χορήγησαν μια ειδική χρωστική ουσία για το Εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε ποντίκια, αποδεικνύοντας ότι η εγκεφαλική ροή του αυξάνεται περισσότερο κατά τον ύπνο.
 
 
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο εξωκυτταρικός χώρος αυξάνεται κατά 60% όταν τα ποντίκια κοιμούνται, ενώ η χορήγηση ενός φαρμάκου που περιορίζει τις μεταβολές του όγκου των νευρογλοιακών κυττάρων που ελέγχουν την ροή του συστήματος, επιτρέπει την αύξηση της ροής του στον εγκέφαλο.
Τελικώς χορηγώντας στα ποντίκια την πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδές, ο Nedergaard και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι αποβάλλεται πιο γρήγορα κατά την διάρκεια του ύπνου.
Σαν συμπέρασμα λοιπόν οι ερευνητές κατάληξαν ότι κατά την  διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος αποβάλλει τοξικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.
 
Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός
 
Πηγή: iatropedia.gr