Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νέα μέτρα κατά του καπνίσματος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 12:45

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νέα μέτρα κατά του καπνίσματος

Νέες, κατά πολύ σκληρότερες ρυθμίσεις πρόκειται μελλοντικά να διέπουν τα προϊόντα καπνού, καθώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που προβλέπονται είναι η θέσπιση αυστηρών περιορισμών στις διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, η τοποθέτηση μεγαλύτερων προειδοποιητικών σημάνσεων στα πακέτα των τσιγάρων, αλλά και η ολοκληρωτική απαγόρευση κυκλοφορίας των τσιγάρων μεντόλ όπως και αυτών που κυκλοφορούν με άλλες γεύσεις συνήθως φρούτων, που στοχεύουν στην προσέλκυση της νεολαίας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες το νέο νομοθετικό πλαίσιο έπειτα από πολύμηνες και οξύτατες αντιπαραθέσεις και άσκηση έντονων πιέσεων από τα λόμπι της καπνοβιομηχανίας. Παρότι απορρίφθηκαν πολλές από τις ενστάσεις της καπνοβιομηχανίας, το Ευρωκοινοβούλιο αναγκάστηκε να δεχθεί και να εγκρίνει κάποιες λιγότερο οξείες εκδοχές της νομοθεσίας που διέπει τα πιο ευαίσθητα ζητήματα.Και πάλι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τις 28 κυβερνήσεις των κρατών- μελών προτού τελικά οι ρυθμίσεις εφαρμοστούν, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σημαίνει ότι συμφωνία μπορεί να συναφθεί στα τέλη του χρόνου.Ανάμεσα στα άλλα που συμφωνήθηκαν είναι η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάνσεων, με «ωμές» φωτογραφίες που θα μπορούν π.χ. να δείχνουν πνεύμονες με καρκινικούς όγκους, που θα καλύπτουν το 65% του πακέτου.

Ταυτόχρονα απορρίφθηκε η πρόταση για την υιοθέτηση εντελώς λευκής συσκευασίας. Επίσης τίθενται όρια στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά απορρίφθηκε πρόταση να περιοριστεί η χρήση τέτοιων μηχανισμών μόνο σε περιπτώσεις που επιβάλλεται από την ιατρική επιστήμη και να πωλούνται ως φαρμακευτικά προϊόντα. Οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, που λειτουργούν με μπαταρία, μετατρέπουν τη νικοτίνη σε ατμό που εισπνέεται από τον χρήστη και θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνη εκδοχή από το τσιγάρο. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτού του είδους τα τσιγάρα είναι πολύτιμα βοηθήματα για οποιονδήποτε προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα.

Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση των τσιγάρων μεντόλ από το 2022 αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας των τσιγάρων τύπου «Slim».Τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία δεκαετία, όπως π.χ. η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ο περιορισμός των διαφημίσεων και άλλα, έχουν περιορίσει τον αριθμό των καπνιστών της Ε.Ε. από 40% στο 28% του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, το κόστος θεραπείας ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα εξακολουθεί να ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας των βλαβερών συνεπειών του καπνού περί τις 700.000 άνθρωποι.

ΣΚΑΪ