Υγεία: 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να την ενισχύσετε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 21:12

Υγεία: 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να την ενισχύσετε

Υιοθετήστε αυτές τις 4 μικρές καθημερινές συνήθειες και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υγεία σας.

Θέλετε να ενισχύσετε άμεσα την υγεία σας; Υιοθετήστε αυτές τις 4 απλές συνήθειες σήμερα και δεσμευτείτε να τις τηρείτε κάθε μέρα:

1. Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε

Κάθε βήμα που κάνετε παραπάνω, σας φέρνει πιο κοντά στην καλύτερη υγεία.

Μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology συνδέει τα επιπλέον 1000 βήματα την ημέρα με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ η αύξηση κατά 500 βήματα την ημέρα σχετίζεται με 7% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Για να καταλάβετε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών που έκαναν από 6.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα παρουσίασαν 42% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ενώ τα άτομα κάτω των 60 ετών που έκαναν από 7.000 έως 13.000 βήματα ημερησίως είδαν 49% μείωση του κινδύνου.

Φυσικά, όσο περισσότερα βήματα κάνετε, τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για την υγεία σας.

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα, η ερευνητική ομάδα λέει πρέπει να φτάσετε τα 20.000 βήματα.

2. Φάτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες περιελάμβαναν περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια και είδαν ότι συνολικά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα προσφέρουν τα ισχυρότερα οφέλη για την υγεία.

Σε σύγκριση με άτομα που δήλωσαν ότι έτρωγαν μόνο 2 μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα, τα άτομα που έτρωγαν 5 μερίδες την ημέρα είχαν:

  • 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
  • 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό,
  • 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και
  • 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

3. Πιείτε 6-8 ποτήρια νερό

Προσπαθήστε καθημερινά να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση και τα ενοχλητικά της συμπτώματα, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι.

Η τακτική ενυδάτωση συμβάλλει επίσης στην ομαλή κινητικότητα του εντέρου, στο υγιές βάρος αλλά και στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Οι ανάγκες για νερό φαίνεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και το κλίμα της περιοχής.

Γι’ αυτό αφήστε τη δίψα σας να σας καθοδηγήσει.

Για να αυξήσετε πιο εύκολα την πρόσληψή του, μπορείτε να βάλετε υπενθυμίσεις στο κινητό σας ή να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό.

4. Κοιμηθείτε 7-9 ώρες

Αρκεί μια άγρυπνη νύχτα για να αισθανθείτε τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι οι άγρυπνες νύχτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έως και 141%.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Το σώμα τους, δηλαδή, αντιδρά σαν να είναι σε διαρκές στρες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου λέει ότι οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθέως ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ‌Journal of Experimental Medicine‌, ένας καλός βραδινός ύπνος κρατά το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε φόρμα, ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει σε παθογόνα που θα προσπαθήσουν να εισβάλουν.

vita.gr




00 inkefalonia general ad 300X250