Κορονοϊός ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 18:30

Κορονοϊός ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

iStock

Σημαντική αύξηση την περασμένη εβδομάδα στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μειώθηκαν τα κρούσματα.

Κάτι λιγότερο από 100 άνθρωποι εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, παρότι μειώνονται σταδιακά τα νέα κρούσματα της νόσου. Σταθερά αυξημένος, εξ άλλου, παραμένει ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 36η εβδομάδα του 2023 (δηλαδή από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023) εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 688 ασθενείς (έναντι 622 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν μόλις 198 και την πρώτη του Αυγούστου 469.

Οι νέες διασωληνώσεις παρέμειναν σταθερές (διασωληνώθηκαν ακόμα 9 ασθενείς, όσοι και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα εβδομάδα). Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 25 (την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 23). Τη ζωή τους, εξ άλλου, έχασαν ακόμα 32 άνθρωποι, ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, η EG.5 (ή Eris) παρουσίασε μικρή υποχώρηση. Έφτασε στο 41% των κρουσμάτων, από 45% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αντιθέτως, αυξήθηκε ο Αρκτούρος (ή παραλλαγή ΧΒΒ.1.16).

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η γρίπη εξακολουθεί να προκαλεί κάποια περιστατικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν νέες λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

  • Τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και
  • Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

  • Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

    Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19
  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά εισήχθησαν στα νοσοκομεία 688 ασθενείς.
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρέμεινε σταθερός έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Παρουσίασε όμως μείωση σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Διασωληνώθηκαν 9 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων ήταν 12.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 25
  • Καταγράφηκαν 32 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 84 έτη (εύρος: 65-99 ετών).
  • Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.
  • Την εβδομάδα 32 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η EG.5 (Έρις), που προκάλεσε το 41% των κρουσμάτων. Ακολουθεί η ΧΒΒ.1.16 (ή Αρκτούρος) με 29%  και η XBB.1.5 (ή Κράκεν) με ποσοστό 21%. Κατά τις εβδομάδες 33 και 34 η συχνότητα εμφάνισης και για τα τρία παραλλαγμένα στελέχη κυμάνθηκε γύρω στο 30%.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αύξηση της κυκλοφορίας του σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

    Γρίπη
  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)
  • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την εβδομάδα 35.
  • Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 35/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν επίσης 27 θάνατοι
  • Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 377 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 292 (ποσοστό 77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα 85 (ποσοστό 22,5%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 290 στελέχη τύπου Α, τα 258 (ποσοστό 89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 32 (ποσοστό 11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
  • Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV



00 inkefalonia general ad 300X250