Κανέλα: 6+1 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 13:10

Κανέλα: 6+1 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σου

«Λίγη κανέλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» θα μπορούσε να είναι μια έγκυρη παράφραση της γνωστής παροιμίας. Η κατανάλωση κανέλας έχει διαφημιστεί ως ένα ισχυρό συστατικό για την υγεία και η επιστήμη υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μια ανασκόπηση στο Pharmacognosy Research ερεύνησε διάφορες μελέτες για την κανέλα και βρήκε ότι είναι ευεργετική λόγω των «αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντιλιπαιμικών, αντιδιαβητικών, αντιμικροβιακών και αντικαρκινικών» επιδράσεων της.

Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν αυτό για την υγεία μας;

Κανέλα: 6+1 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σου Pexels

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Η κανέλα είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών. Μάλιστα, η αντιοξειδωτική δράση της κανέλας είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι απίστευτα σημαντική, καθώς βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στις λοιμώξεις και να επιδιορθώσει τη βλάβη των ιστών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά της, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται με συνέπεια, για τουλάχιστον 8 εβδομάδες..

4. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Η ινσουλίνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρα.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα και να υποστηρίξει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

5. Μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

Καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, είναι πιο συχνές καθώς γερνάμε και χαρακτηρίζονται από προοδευτική εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, πρωτεΐνες δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο, με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι πρωτεΐνες αυτές, αρχίζουν να συσσωρεύονται, παρεμβαίνοντας στην κυτταρική δομή. Η κανέλα περιέχει ενώσεις που φαίνεται να αναστέλλουν τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστατευτική δράση της κανέλας σε ό,τι αφορά το Αλτσχάιμερ δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πλήρως, αλλά πιστεύουν ότι αν συμβεί αυτό, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της νόσου.

6. Έχει αντιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση

Η κανέλα έχει πολλές φαρμακευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στη βοτανοθεραπεία. Η κινναμαλδεΰδη είναι η ουσία που δίνει στην κανέλα το άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, ενώ παράλληλα προστατεύει από τα προβλήματα που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Έχει επίσης αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Bonus: Η κανέλα δεν έχει θερμίδες

Είναι το τέλειο υποκατάστατο ζάχαρης γιατί προσθέτει γλυκύτητα, χωρίς θερμίδες. Επίσης δεν δημιουργεί τη φλεγμονή που προκαλεί η ζάχαρη, η οποία συνδέεται με τη δυσκολότερη απώλεια βάρους και την ευκολότερη αύξησή του.




00 inkefalonia general ad 300X250