Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 10:24

PHOTO: SHUTTERSTOCK

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Μια διατροφική επιλογή φαίνεται ικανή να μειώσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής πάθησης, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, ένα διατροφικό πρότυπο που εστιάζει στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, η οποία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που μπορεί να αποτραπεί με υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.

«Μια διατροφή που καταναλώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο -και ειδικότερα νωρίς- μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», υποστήριξε η Leonie Heilbronn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Επιλογές όπως η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) θέλησαν να διαπιστώσουν ποιο διατροφικό μοτίβο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου. Για το σκοπό αυτό, στρατολόγησαν περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια μελέτη διάρκειας 18 μηνών. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διαλειμματική δίαιτα, ενώ άλλοι μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Πηγή: ygeiamou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250