9 τροφές που ρίχνουν το ζάχαρο στο αίμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 16:00

9 τροφές που ρίχνουν το ζάχαρο στο αίμα

pexels

Τα άτομα με προδιαβήτη, διαβήτη ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, πρέπει να τρώνε υγιεινά για να βοηθήσουν στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αρκετές τροφές μπορεί να ρίχνουν το ζάχαρο στο αίμα, αλλά μερικές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες.

Αν και παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η δραστηριότητα, το στρες και η γενετική παίζουν επίσης ρόλο στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, η υγιεινή διατροφή είναι κρίσιμη για τον έλεγχό του.

Παρακάτω θα βρεις 9 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή και να ρίξουν το ζάχαρο.

1. Μπρόκολο

9 τροφές που ρίχνουν το ζάχαρο στο αίμα Pexels

Η σουλφοραφάνη είναι μια φυτική χημική ουσία που βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλούσιο σε σουλφοραφάνη εκχύλισμα μπρόκολου έχει ισχυρά αντιδιαβητικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και των δεικτών οξειδωτικού στρες.

Επιπλέον, η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

2. Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των οστρακοειδών, προσφέρουν μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, που μπορεί να ρίξουν το ζάχαρο στο αίμα.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και αποτρέπει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, καθώς και αυξάνει το αίσθημα πληρότητας.

Επιπλέον η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

3. Κολοκύθα και κολοκυθόσποροι

Με έντονο χρώμα και γεμάτη με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για τον διαβήτη σε πολλές χώρες, όπως το Μεξικό και το Ιράν.

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που ονομάζονται πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης γεμάτοι με υγιή λίπη και πρωτεΐνες, καθιστώντας τους μια ακόμα εξαιρετική επιλογή και για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

4. Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που μπορούν να μειώσουν το ζάχαρο στο αίμα.

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, που βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και μπορεί να βελτιώσουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα, μετά τα γεύματα.

Πολλές μελέτες, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φασολιών και φακών όχι μόνο μπορεί να ωφελήσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά πιθανώς να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη διαβήτη.

6. Σπόροι Chia

Η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σπόρων chia με μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020, έδειξε ότι οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς και δυνητικά στη μείωση του κινδύνου ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

7. Λαχανίδα (kale)

Το kale συχνά περιγράφεται ως «υπερτροφή» για όλους τους σωστούς λόγους.

Είναι γεμάτο με ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο kale, έχουν μειώνουν σημαντικά το ζάχαρο στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

8. Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με προβλήματα διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη του 2019 ,διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών (250 γραμμάρια) κόκκινα σμέουρα με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μείωσε σημαντικά την ινσουλίνη μετά από ένα γεύμα, όπως και το σάκχαρο του αίματος σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Εκτός από τα σμέουρα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες και τα βατόμουρα μπορούν να ωφελήσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

9. Αβοκάντο

Εκτός από κρεμώδες και νόστιμο, το αβοκάντο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Είναι πλούσιο σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και η προσθήκη τους στα γεύματα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει ότι το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.

Ένα σύμπλεγμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του υψηλού σακχάρου στο αίμα, που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250