Ζαούτης για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Οι μισοί γιατροί δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 14:04

Ζαούτης για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Οι μισοί γιατροί δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους

Από την καταγραφή σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι η συμμόρφωση στο θέμα «καθαρά χέρια» δεν ξεπερνά το 50%, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Στην αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως μόνο το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία συμμορφώνεται στους κανόνες υγιεινής των χεριών.

«Βλέπουμε μια αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επί περίοδο Covid παγκοσμίως. Γιατί είχαμε περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, που χρειαζόταν συσκευές όπως καθετήρες, αναπνευστήρες, διασωλήνωση. Όλες αυτές οι συσκευές είναι πηγή για νοσοκομειακή λοίμωξη», είπε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος περιορίζεται με χρήση απολυμαντικού, αλλά και σωστή εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μόνο το 50% των γιατρών συμμορφώνεται στο θέμα «καθαρά χέρια»

Από την καταγραφή σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι η συμμόρφωση στο θέμα «καθαρά χέρια» δεν ξεπερνά το 50%, επιβεβαιώνει ο κ. Ζαούτης. «Σίγουρα υπάρχει πίεση δουλειάς, αλλά το να ρίξουμε αλκοολούχο διάλυμμα στο χέρι μας για δέκα δευτερόλεπτα πριν μπούμε στο θάλαμο να δούμε τον ασθενή, το θεωρώ εύκολο. Είναι από τα κύρια μέτρα που θα προστατέψουν τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας», επισημαίνει.

Υπάρχουν πρακτικές στην καθημερινή περίθαλψη των ασθενών, που πρέπει να εφαρμοστούν πιο σωστά, προπαντός στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το πώς χειριζόμαστε τους καθετήρες ή τους αναπνευστήρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, «μετά είναι η εκπαίδευση. Ο υπουργός Υγείας πήγε να χάσει τη ζωή του από μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και είναι στόχος του υπουργείου η δράση που ανακοινώθηκε ήδη σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥ:

Όλοι οι νοσηλευτές λοιμώξεων θα πρέπει να περάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πιστοποίηση, ώστε να γνωρίζουμε ότι έμαθαν τις βασικές αρχές και κανόνες για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων». Μάλιστα, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε ότι ήδη έχουν εκπαιδευτεί πιθανόν οι μισοί νοσηλευτές.

Ο δεύτερος άξονας μετά την εκπαίδευση είναι τα ακριβή δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία στην επικράτεια, δημόσια και ιδιωτικά. Από τα 10 νοσοκομεία, η βάση δεδομένων θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, δημόσια και ιδιωτικά, θα καταγράφει όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που σχετίζονται με δομές παροχής υγείας, γηροκομεία, μονάδες φροντίδας υγείας, αιμοκάθαρση κλπ. , είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Υψηλό το επίπεδο ανοσίας για τον κορονοϊό

Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «είμαστε σε ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, είτε γιατί έχει κολλήσει κόσμος είτε με τον εμβολιασμό. Παγκοσμίως, έχουμε στελέχη που είναι πιο ήπια όσον αφορά τη νοσηρότητα και θνησιμότητα και γενικά βλέπουμε πως περνάμε σε μια άλλη περίοδο της πανδημίας, αλλά, όπως είπε, δεν έχει τελειώσει, ενώ τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προσνατολισμός φαίνεται να είναι ένα μοντέλο ετήσιου εμβολιασμού.

dikaiologitika.gr