Έλκος και αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 19:34

Έλκος και αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Η υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφή, σε συνδυασμό με τη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ευθύνεται για το έλκος στομάχου, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Infection and Immunity". Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt έκαναν πείραμα σε ζώα, τα οποία είχαν μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Χώρισαν τα ζώα σε δύο ομάδες, όπου η μία ακολούθησε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και η άλλη μια κανονική διατροφή. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα ζώα, που έτρωγαν πολύ αλάτι, είχαν 58% περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου συγκριτικά με τα ζώα, που είχαν μια σχετικά κανονική διατροφή. Φαίνεται ότι μία ογκοπρωτεΐνη, που παράγει το ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καλλιέργεια του ελικοβακτηριδίου σε περιβάλλοντα με υψηλό αλάτι αυξάνει την παραγωγή της συγκεκριμένης ογκοπρωτεΐνης, γεγονός που οδήγησε σε αυτή τη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γαστρικής φλεγμονής στα ζώα, που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι, από ό, τι σε εκείνα με μια κανονική διατροφή, ένα εύρημα, που σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου. Έδειξαν, επίσης, ότι οι μεταγραφές των διαφόρων φλεγμονωδών κυτοκινών ήταν αυξημένες στα ζώα, που κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα αλατιού, γεγονός, το οποίο υποδηλώνει ότι "οι παράγοντες αυτοί, που συνοδεύουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, μπορούν να συμβάλλουν στην αυξημένη φλεγμονή και αυξημένο γαστρικό κίνδυνο", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Τίμοθι Κόβερ.

Πηγή: news.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250