Αυτές είναι οι τάσεις περιποίησης του δέρματος που θα κυριαρχήσουν το 2023

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 20:30

Αυτές είναι οι τάσεις περιποίησης του δέρματος που θα κυριαρχήσουν το 2023

Οι ειδικοί μοιράζονται τα trends που θα δούμε παντού το νέο έτος

Την εποχή που διανύουμε, φαίνεται σαν να υπάρχει μια νέα τάση ομορφιάς και περιποίησης κάθε δεύτερη εβδομάδα. Καλώς ή κακώς, το TikTok είναι γεμάτο από beauty influencers που δοκιμάζουν νέα προϊόντα και ανακαλύπτουν παλιά αγαπημένα, ορκίζονται ότι «αλλάζουν τη ζωή», λειαίνουν το δέρμα, καθαρίζουν και χαρίζουν λαμπερά αποτελέσματα. Μερικά από αυτά - όπως το slugging - είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλά ενώ άλλα έχουν απομυθοποιηθεί από ειδικούς.

Με την πληθώρα των τάσεων να έρχονται και να φεύγουν και τη χρονιά να τελειώνει, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον. Επαγγελματίες δερματολόγοι μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τις τάσεις φροντίδας του δέρματος που προβλέπουν ότι θα δούμε σε όλα τα social media το 2023.

Τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP)
Υπάρχει ένα νέο αντιγηραντικό super συστατικό στον κόσμο της φροντίδας του δέρματος και είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ανερχόμενα συστατικά μετά το bakuchiol. Ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη, ή ATP για συντομία. «Το ATP είναι μια πηγή ενέργειας για τα κύτταρά μας. Το σώμα μας παράγει ATP το οποίο είναι απαραίτητο για να τροφοδοτήσει πολλές από τις κυτταρικές μας διεργασίες», λέει ο δερματολόγος Dr. Karan Lal. «Η ATP έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα παρέχει συστατικά που είναι χρήσιμα για την αναζωογόνηση και την τόνωση του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών, πράγμα που σημαίνει ότι παίζει ρόλο στην προώθηση του σχηματισμού κολλαγόνου».

Πρεβιοτικά & Προβιοτικά
Αν και δεν είναι κάτι νέο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά στη φροντίδα του δέρματος υποστηρίζουν έναν υγιή δερματικό φραγμό, ένα θέμα για το οποίο θα ακούσουμε πολλά περισσότερα το 2023. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά λέγεται ότι εξισορροπούν το μικροβίωμα, αποτρέποντας τις λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το έκζεμα. Τα μεταβιοτικά (υποπροϊόντα προβιοτικών) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ισορροπία του pH. «Η επίτευξη του βέλτιστου pH του δέρματος απαιτείται επίσης για τη διατήρηση των σημαντικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα», λέει ο δερματολόγος Dr. Nava Greenfield.

Slugging
Το slugging είναι μια τάση που έχει κάνει τον γύρο των social media πολλές φορές. Η ιδέα βασίζεται στο να κάνεις τη βραδινή σου ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και πριν πας για ύπνο, να εφαρμόσεις ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης. Αυτός μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσεις τον φραγμό του δέρματος και να αφήσεις το δέρμα σου ενυδατωμένο, ειδικά εάν έχεις κάνει υπερβολική απολέπιση και αντιμετωπίζεις ερεθισμούς.

Brands που ιδρύθηκαν από δερματολόγους
Ενώ οι τα celebrity brands περιποίησης δέρματος θα εξακολουθήσουν να είναι παντού το 2023, έχει σημειωθεί αύξηση σε επωνυμίες που έχουν ιδρυθεί από ειδικούς, ειδικά από δερματολόγους. Όσοι δεν μπορούν να επισκεφθούν έναν επιτυχημένο και γνωστό δερματολόγο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα φροντίδας του δέρματός από οπουδήποτε. 

Έλαιο από σπόρους μπρόκολου
Τα λαχανικά στην περιποίηση του δέρματος δεν είναι καινούργια, αλλά το μπρόκολο εμφανίζεται ως το «it» λαχανικό του 2023. «Είναι γεμάτο με πλούσια λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την επούλωση του φλεγμονώδους φολιδωτού δέρματος», λέει ο Lal. «Είναι επίσης γεμάτο αντιοξειδωτικά, μερικά από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο». Ενώ χρειάζεται ακόμη να γίνει περισσότερη έρευνα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι «πολλά εκχυλίσματα λαχανικών και σπόρων έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα στο δέρμα».

womenonly.gr