Ποιες είναι οι δύο από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης;  

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 15:10

Ποιες είναι οι δύο από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης;  

Τι ακριβώς γνωρίζετε για τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή και σε ποιες περιπτώσεις θεωρούνται απαραίτητες; 

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την σπουδαιότητα της ορθής λειτουργίας της σπονδυλικής μας στήλης. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως στην ουσία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» κάθε ανθρώπου. Οι τραυματισμοί ή και οι παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν σε αυτό το σημείο του σώματος πέρα από επίπονοι, μπορεί να γίνουν και άκρως επικίνδυνοι για την ποιότητα της ζωής αλλά και για την υγεία μας γενικότερα. 

Είναι πολύ σημαντικό ακριβώς τη στιγμή που θα εντοπίσουμε κάποια ενόχληση ή πόνο στην σπονδυλική στήλη να απευθυνθούμε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό, έτσι ώστε να προλάβουμε τις επακόλουθες συνέπειες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο πόνος είναι αφόρητος; Σίγουρα, η ιδέα μιας χειρουργικής επέμβασης στο συγκεκριμένο σημείο μας προκαλεί -εάν όχι πανικό, σίγουρα ανησυχία. Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη μια επέμβασης και ποιες είναι οι δύο από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης; 

Τι είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου; 

Ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει μία κήλη είναι πιθανό να είναι υπερβολικά έντονος. Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από κήλες στην σπονδυλική στήλη περιγράφουν τον πόνο ως αφόρητο, ειδικά όταν αυτές βρίσκονται σε έξαρση. Όμως, ακόμα και όταν ο πόνος βρίσκεται σε ύφεση, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι απόλυτα ξέγνοιαστοι, καθώς φοβούνται να κάνουν ακόμα και τις πιο απλές κινήσεις, όπως το να σκύψουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο, γιατί ζουν συνέχεια με τη φοβία ότι το πρόβλημα και κυρίως ο πόνος, θα επανέλθει.  

Πιο πιθανό να αναπτύξουν κήλη είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, είναι πιο προχωρημένης ηλικίας, έχουν συνήθως κακή στάση σώματος ή παραπάνω κιλά, υποφέρουν από τραυματισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή ή σηκώνουν συχνά βάρος. Η αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου με τη χρήση laser (διαδερμική δισκεκτομή) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αποκατάστασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να επιστρέψουν στην κανονικότητα. 

Πότε αντιμετωπίζεται η κήλη με Δισκεκτομή με Laser;  

Όταν τα συμπτώματα της κήλης είναι έντονα, όπως για παράδειγμα πόνος, δυσφορία κατά τη βάδιση ή πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε η δισκεκτομή κρίνεται απαραίτητη. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία και εγγυάται άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνονται το γεγονός ότι είναι αναίμακτη, διαρκεί 20-35 λεπτά και οσφυαλγία και η ισχιαλγία υποχωρούν αμέσως.

Τι είναι η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία; 

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί ένα όργανο στήριξης, κίνησης και προστασίας του οργανισμού. Εάν δεν είναι σταθερή, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο της, τότε πρέπει να υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση. Η σταθεροποίηση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης γίνεται μέσω της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας. Η διαδερμική σπονδυλοδεσία επιτυγχάνει ανακούφιση πόνου από εκφυλιστικές παθήσεις που επηρεάζουν την συγκεκριμένη περιοχή, όπως και την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης μετά από τραυματισμό, όγκο, λοίμωξη ή παραμόρφωση. 

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία εφαρμόζεται με γενική αναισθησία, είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους της χειρουργικής ιατρικής.  Κατά τη διαδερμική σπονδυλοδεσία ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός πραγματοποιεί μικροσκοπικές τομές στην πλάτη του ασθενούς και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης. Οι τομές αυτές γίνονται με την καθοδήγηση ειδικών συστημάτων νευροαπεικόνισης και διεγχειρητικής πλοήγησης.

Τα ποσοστά επιτυχία είναι υψηλά, βέβαια έχουν άμεση σχέση με την πάθηση ή πρόβλημα που οδήγησε τον ασθενή να προβεί στην συγκεκριμένη επέμβαση. Οι ασθενείς αν και μπορούν να είναι αρκετά δραστήριοι μετά την επέμβαση, στην ουσία είναι απολύτως ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα περίπου 6 μήνες μετά το χειρουργείο. 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250