Οι τροφές που μας χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 15:30

Οι τροφές που μας χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια

Yπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν σου είναι απαραίτητα. Μπορείς να πάρεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μέσα από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Τα μαλλιά, η επιδερμίδα και τα νύχια σου θα επωφεληθούν από μια καλή διατροφή, ενώ οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα εξασφαλίσουν αναρίθμητα οφέλη στην γενική υγεία και ευεξία σου.

Υγεία μέσα – έξω

Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις όχι μόνο υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια, αλλά και για να φροντίσεις την υγεία σου, σε καθημερινό επίπεδο. Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα μέσα – έξω.

Τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια είναι όλα κατασκευασμένα από παρόμοια κύτταρα – τις πρωτεΐνες κερατίνη, κολλαγόνο και ελαστίνη – κι έτσι απαιτούν όλα τα ίδια στοιχεία για να αναπτυχθούν υγιώς. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καλά λιπαρά, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και σειρά βιταμινών, είναι απαραίτητα για ένα λαμπερό και καλά ενυδατωμένο δέρμα, αλλά και για δυνατά μαλλιά και νύχια. Μόλις αντιληφθείς το ρόλο αυτών των συστατικών, θα είναι ευκολότερο να δημιουργήσεις μια υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω τροφές είναι εξαιρετικές πηγές όλων εκείνων των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια, αλλά και πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία σου.

Οι τροφές που μας χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια PEXELS

Οι τροφές που χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια

Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος με βιταμίνη D, πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών διατηρώντας το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές. Μια μερίδα σολομού, τόνου ή σκουμπρί 2-3 φορές την εβδομάδα θα καλύψει τα συνιστώμενα 250-500 mg κατανάλωσης Ω3 λιπαρών.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η συμπερίληψη αμυγδάλων, κάσιους, καρυδιών καθώς και σπόρων στη διατροφή μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μας. Οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Ε και βιταμινών Β. Οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος, είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ωμέγα-6 λιπαρών. Πιάσε μια χούφτα ως σνακ ή άλειψε ένα βούτυρο ξηρών καρπών στο τοστ σου το πρωί.

Αβοκάντο για υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια

Οι τροφές που μας χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια PEXELS

Το αβοκάντο είναι μια φανταστική πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β και Ω3 λιπαρών. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Χρησιμοποίησε αβοκάντο αντί για βούτυρο στη φρυγανιά σου ή ψιλόκοψε και πρόσθεσε στην αγαπημένη σου σαλάτα. Όχι μόνο το αβοκάντο είναι υπέροχο για τα μαλλιά και το δέρμα, αλλά μια Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του 2013, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, έδειξε ότι όσοι τρώνε αβοκάντο τακτικά, έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

Βρώμη

Η βρώμη ολικής άλεσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιοτίνη – μια βιταμίνη Β που βοηθά στην ανάπτυξη κερατίνης. Η βρώμη έχει ακόμα το πλεονέκτημα των τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι σε κρατάει κρατήσει χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης υψηλή σε περιεκτικότητα φυτικών ινών που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης. Απόλαυσε ένα μπολ με δημητριακά βρώμης στο πρωινό σου ή αντικατάστησε το ψωμί στα μπιφτέκια με βρώμη για ένα μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Μούρα για υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια

Οι τροφές που μας χαρίζουν υγιή μαλλιά, επιδερμίδα και νύχια PEXELS

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου που εμποδίζει το σπάσιμο των μαλλιών, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και επιδιορθώνει τις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Τα μούρα και άλλα φρούτα, όπως το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή, είναι επίσης γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά τα φρούτα είναι μερικά από τα καλύτερα για να θεραπεύσουν μη υγιή μαλλιά, τη θαμπή δέρμα και τα λεπτά νύχια.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250