Πλεύρης: «Να επιστρέψουν οι εθελοντές αιμοδότες στη διαδικασία - Η χώρα χρειάζεται 550.000 μονάδες»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 13:10

Πλεύρης: «Να επιστρέψουν οι εθελοντές αιμοδότες στη διαδικασία - Η χώρα χρειάζεται 550.000 μονάδες»

Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να «επιστρέψουν» στη διαδικασία, προσφέροντας αίμα, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, ο κ. Θάνος Πλεύρης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη, ανέφερε πως λόγω της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% στην προσέλευση αιμοδοτών και κάλεσε τους εθελοντές αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται να προσέλθουν να δώσουν αίμα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα έντυπα αιμοδοσίας που απέκλειαν όσους βρίσκονται σε ομοφυλοφιλική σχέση, διαβεβαιώνοντας πως από 1/1/2022 θα ισχύουν τα νέα έντυπα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τα οποία –όπως είπε- δεν θα αποκλείουν κανέναν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η χώρα χρειάζεται 550.000 μονάδες. Το 56% εξ αυτών καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 36% από το συγγενικό περιβάλλον ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις και το υπόλοιπο αφορά εισαγωγές από την Ελβετία.

Παρά τη συμφωνία για μειώσεις που υπήρχε, δεν μειώθηκαν οι επεξεργασμένες ποσότητες αίματος που λαμβάνουμε από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας με τις φιάλες να ανέρχονται αυτή την στιγμή σε περίπου 21.000.

dikaiologitika.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250