Η σημασία της υγιεινής διατροφής στον άνθρωπο και το ζήτημα της σπατάλης της τροφής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 12:43

Η σημασία της υγιεινής διατροφής στον άνθρωπο και το ζήτημα της σπατάλης της τροφής

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων ή Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού είναι μια διεθνής ημέρα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1945 στις 16 Οκτωβρίου.

Η ημέρα εγκαθιδρύθηκε να γιορτάζεται αυτή την ημερομηνία, καθώς σηματοδοτεί την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1945.

Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και γιορτάζεται από πολλές χώρες παγκοσμίως, καθώς δείχνει τη σημασία της τροφής στον άνθρωπο, ενώ αγγίζει το θέμα της φτώχειας και της πείνας.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του ανθρώπου και αυτή η ημέρα είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε όλους μας τη σωστή υγιεινή διατροφή, που πρέπει να ακολουθούμε.

“Είμαστε αυτό που τρώμε” λένε και μάλλον έχουν απόλυτο δίκιο.

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων στην υγεία

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής έχει κύριο συστατικό τα βιολογικά προϊόντα. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως τα σημερινά προϊόντα δεν παρέχουν τις σωστές θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός.

Τα βιολογικά τρόφιμα έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό που έχει δημιουργηθεί, καθώς μελέτες έχουν δείξει υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε βιολογικά προϊόντα και αυξημένες συγκεντρώσεις σε ανόργανα συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο.

Επιπλέον, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού από τα συμβατικά και υψηλότερη σε ποσοστό επί του ξηρού περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως στα βιολογικά προϊόντα δεν υπάρχει ίχνος φυτοφαρμάκων, τα οποία αποτελούν χημικές ουσίες που ο οργανισμός δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει. Έτσι, με την κατανάλωση τους, γίνεται συσσώρευση τοξικών ουσιών και στο τέλος αύξηση στα ποσοστά λίπους.

Η σπατάλη των τροφίμων

Ένα πρόβλημα που παρατηρείται είναι η σπατάλη των τροφίμων, πρόβλημα που η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων έρχεται να μας υπενθυμίσει, σε αντιπαράθεση με την πείνα και τη φτώχεια.

Είναι γνωστό πως οι αναπτυγμένες περιοχές της Δύσης, ως επί το πλείστον, κάνουν μεγάλη σπατάλη φαγητού κάθε χρόνο. Δισεκατομμύρια κιλά φαγητού κάθε χρόνο καταλήγουν στο καλάθι αχρήστων, ενώ η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

Η χώρα βρίσκεται τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη σπατάλη, καθώς, όπως υπολογίζεται, κάθε άνθρωπος πετά στα σκουπίδια τουλάχιστον 142 κιλά φαγητό.

Τη στιγμή που καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την ασιτία, άλλοι πετούν ποσότητες που θα μπορούσαν να ταΐσουν έναν ολόκληρο πληθυσμό στην Αφρική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων γιορτάζεται κάθε χρόνο για να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία της τροφής και να αναδείξει το πρόβλημα πως το φαγητό δεν είναι δεδομένο για όλους και πρέπει να μη σπαταλιέται.

debater.gr




00 inkefalonia general ad 300X250