Ανδρ. Μαρούλης στον Inkefalonia 89,2 για Ψυχική Υγεία: «Βγάλτο από μέσα σου, μίλησε, μοίρασε το - Υπάρχουν άνθρωποι και υπηρεσίες που μπορούν να ακούσουν & να βοηθήσουν ψυχολογικά»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 15:36

Ανδρ. Μαρούλης στον Inkefalonia 89,2 για Ψυχική Υγεία: «Βγάλτο από μέσα σου, μίλησε, μοίρασε το - Υπάρχουν άνθρωποι και υπηρεσίες που μπορούν να ακούσουν & να βοηθήσουν ψυχολογικά»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο κοινωνιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Απόπλους», Ανδρέας Μαρούλης.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022,  ημέρα Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η  Ψυχική Υγεία βρίσκεται πλέον στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών και ο κ. Μαρούλης κάνοντας αναφορά στην καθιέρωση της 10ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες, επισήμανε:

«Η 10η Οκτωβρίου έχει επιλεγεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης , αφύπνισης, ενσυναίσθησης και αναστοχασμού για το τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και που πάμε σήμερα. Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία, άρα την ψυχική υγεία θα την εξετάσουμε σήμερα σε έναν κόσμο ανισοτήτων. Οι ανισότητες αυτές συνεχώς διευρύνονται και τα θέματα ψυχικής υγείας θα μας απασχολήσουν στην πορεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είναι σίγουρο ότι οι αλλαγές των κοινωνικών συνθηκών , οι ψυχολογικοί και βιολογικοί παράγοντες μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα μας».

Η εφηβεία και ο «Απόπλους»: « Σε επίπεδο εφηβείας, κάνουμε βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς αλλά και στα παιδιά ως προς τη διαχείριση του άγχους σε σχέση με τις εξετάσεις. Δουλεύουμε κύρια με εφήβους και εκπαιδευτικούς. Αυτό που θέλω να περάσω ως μήνυμα, είναι ότι πρέπει να μάθουμε και αυτό γίνεται και μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης , να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να μάθουν μέσα από την οικογένεια να επικοινωνούν. Όταν γίνεται διάλογος μπορεί το παιδί να εκφράσει ελεύθερα την άποψη και τα συναισθήματα του και στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον , όπως στο σχολείο .Το πρώτο που πρέπει να μάθει ένα παιδί , ένας έφηβος αλλά και ένας ενήλικας, είναι να αναγνωρίσει τα συναισθήματα, να μπορεί να τα μοιραστεί. Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να το ακούσου , να το βοηθήσουν ψυχολογικά, ώστε το όλο πρόβλημα να μην μαζεύεται μέσα του. Είναι αυτό που λέμε , βγάλτο από μέσα σου, μίλησε, μοίρασε το. Με τον covid και με τον εγκλεισμό έχουν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα, όμως η συντριπτική πλειοψηφία είναι υγιή παιδιά, ζούν με οικογένειες που τα προσέχουν . Υπάρχει κι ένα μικρό κομμάτι που πρέπει λίγο να το δούμε με πολύ μεγάλη ευαισθησία, πρέπει να βοηθηθούν, ν αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και να μπορέσουν να τα διαχειριστούν , να τα εξωτερικεύσουν, να ζητήσουν βοήθεια. Είναι σημαντικό ένα παιδί που βρίσκεται σε δυσκολία να ζητήσει βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεται. Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα ειδικά στα γυμνάσια σε Κεφαλονιά και Ιθάκη , γιατί παιδιά που έφευγαν από τα πλαίσια του δημοτικού Σχολείου , βρέθηκαν σε ένα άλλο πλαίσιο ,επειδή δούλευαν μέσω webex. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τις σχολικές μονάδες, βοηθήσαμε στο να μαζευτεί το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό πηγαίνοντας σε σχολικές μονάδες και σε επαφή με εφήβους και οικογένειες. Αυτό συνεχίζεται και φέτος».

Ο σχεδιασμός δράσεων του «Απόπλου» για το ερχόμενο διάστημα: « Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα διαδικτυακό σεμινάριο-εργαστήριο για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού πέρυσι και με το Χαμόγελο του Παιδιού φέτος, αλλά και με άλλα Ινστιτούτα φροντίζουμε να έχουμε εκπαιδεύσεις υψηλού επιπέδου στην Κεφαλονιά. Το θέμα του σεμιναρίου της Πέμπτης είναι «Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» το λεγόμενο burn out , γιατί και οι εκπαιδευτικοί έχουν θέμα με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην δουλειά τους. Είναι μια καλή προσπάθεια, και η συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού θα συνεχιστεί και θα έχουμε και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις γύρω από αυτό το κομμάτι. Στις 9 Νοεμβρίου θα έχουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Σεξουαλική Αγωγή στο Παιδί, ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού και του Γονέα», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ομιλητής θα είναι ο Θάνος Ασκητής , ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά ως συμπολίτης μας να μας ενισχύσει. Είναι μια συνδιοργάνωση και με την Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή την εβδομάδα είμαστε στα σχολεία του Πόρου, ακολουθεί η Ιθάκη, το Κέντρο πλέον λειτουργεί κανονικά μετά απο μια δύσκολη περίοδο με τον covid».

Η πρόληψη, η μέριμνα και η υποστήριξη της: «Η πρόληψη με την ευρεία έννοια, αλλά και η πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών στα παιδιά, για εμάς ξεκινά από το Νηπιαγωγείο. Οι γονείς είναι καλό να έχουν ξεκινήσει πριν γίνουν γονείς και πως παίρνουν τις αποφάσεις για να γίνουν γονείς. Όσον αφορά στο Νηπιαγωγείο , υπάρχουν άλλα εργαλεία , που μιλούν με έναν άλλο τρόπο, όπως είναι τα παραμύθια. Χρησιμοποιούμε βιωματικά υλικά και ξεκινάμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, γιατί η προσέγγιση πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία και τι καταλαβαίνουν, από το Νηπιαγωγείο, μέχρι το Λύκειο. Η προσπάθεια μας είναι να εμπλέκονται όσο γίνεται περισσότεροι εκπαιδευτικοί και οι παρεμβάσεις να είναι μακροχρόνιες για να έχουν αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού από την ηλικία του Νηπιαγωγείου. Θέλει δουλειά αυτή η ιστορία και βλέπουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς στην Κεφαλονιά , δουλεύουμε χρόνια μαζί τους, γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια και για τα διάφορα θέματα που προκύπτουν στα σχολεία σε σχέση με άλλες περιοχές, για την ώρα είμαστε πολύ καλύτερα».

Το κόστος της πανδημίας: «Σίγουρα ένα μέρος των ανθρώπων που παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας , και στις εξαρτήσεις. Πολλές φορές έχουμε συννοσηρότητα, μπορεί κάποιος να είναι χρήστης ουσιών αλλά και ψυχιατρικό περιστατικό, οπότε συνεργαζόμαστε με ψυχίατρο, η παραπέμπουμε σε άλλη θεραπευτική μονάδα. Υπάρχουν τέτοια είδους ζητήματα. Έχουμε δει ότι έχουμε αύξηση στις εξαρτήσεις ,από τα λύματα που μετρούσαν την πανδημία ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κάνναβη και κοκαΐνη έχουν ανέβει πάρα πολύ, όπως και η ενδοοικογενειακή βία και ο μη ελέγξιμος θυμός. Ο εγκλεισμός και όλο αυτό που έχουμε περάσει με τον covid, αύξησε όλο αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται εγρήγορση από ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν και Κοινωνικές Υπηρεσίες να στηριχθούν , ώστε και η κοινωνία να μπορεί να ακουμπήσει κάπου. Η Κεφαλονιά έχει υπηρεσίες, χρειάζονται κάτι περισσότερο, πρέπει να γίνουν διορθώσεις, αλλά υπάρχουν και μπορεί κάποιος να επισκεφθεί όποια αισθάνεται ασφάλεια και υπάρχουν άνθρωποι να τον βοηθήσουν. Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην διαδικασία με το έναν ή τον άλλο τρόπο, βοηθάει και είναι παρούσα, οπότε ο κόσμος όταν θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεί από κάπου αλλού άκρη, να απευθύνεται στις υπηρεσίες γιατί μπορεί να βοηθηθεί. Το ζήτημα είναι να κάνει το πρώτο βήμα κάποιος και να ζητήσει βοήθεια, αυτό είναι το πιο σημαντικό για να ξεκινήσουμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-10-10-2022?si=a573ee91ee4442ee9659ba6c9fe02f72&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}