Σπιτικά μπριός με δεντρολίβανο και πατάτα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 16:43

Σπιτικά μπριός με δεντρολίβανο και πατάτα

Υλικά Για 4-6 άτομα Για τη ζύμη2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη2/3 κούπας γάλα ζεστό2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο1 αυγό και 2 κροκάδια1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια4 κούπες αλεύρι σκληρό1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή1 1/4 κουταλάκι αλάτι Για τη γέμιση


1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
2 βραστές πατάτες πουρέ
βασιλικός
ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για 10 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.

Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάκτυλα.

Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.

Σκεπάστε και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.

Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.

Για την συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Ανοίγουμε τα μπριός στη μέση και ρίχνουμε στην επιφάνειά τους λίγο ελαιόλαδο. Μέσα σε κάθε μπριός βάζουμε 1 ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη γραβιέρα.

Προσθέτουμε μερικά φυλαράκια δεντρολίβανου και από μια κουταλιά του γλυκού πουρέ πατάτας. Στο τέλος βάζουμε χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο βασιλικό και κλείνουμε τα μπριός σαν πουγκί.

Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.

Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς, 15-20 λεπτά να ροδίσουν.

newsbeast




00 inkefalonia general ad 300X250