Μαζί στο σπίτι μαζί και στη δουλειά;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 21:10

Μαζί στο σπίτι μαζί και στη δουλειά;

Προκειμένου να αφήσεις στην τύχη το θέμα «συνάδελφος», είναι προτιμότερο να συνεργαστείς με κάποιον που αγαπάς. Διότι οκτώ –και βάλε– ώρες κάθε μέρα είναι η μισή σου ζωή. Γιατί να μην τη μοιραστείς με αυτόν που επέλεξες για την υπόλοιπη μισή; Ή μήπως όχι;

Αν έχεις ερωτευτεί ποτέ συνάδελφό σου από το γραφείο, ξέρεις ότι το να μπερδεύεις τα ερωτικά με τα επαγγελματικά σου μπορεί να κάνει στάχτη και τα δύο. Τι γίνεται όμως αν η ερωτική σου ζωή πηγαίνει ανέλπιστα καλά και ξαφνικά σου παρουσιαστεί η ευκαιρία να δουλέψεις μαζί με τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεσαι ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου;

Η Νίκη εργάζεται στο client service μιας διαφημιστικής εταιρείας. Με τον Σταύρο συζούσαν τρία χρόνια. Εκείνος μάταια προσπαθούσε να βρει δουλειά ως web designer μετά την αποφοίτησή του. Πάντα «σκόνταφτε» στο θέμα της προϋπηρεσίας. Μετά από έξι μήνες ανεργίας, η Νίκη αποφάσισε να τον συστήσει στο αφεντικό της. Μόλις είχε ανοίξει μια θέση στο δημιουργικό τμήμα και –τι πιο λογικό;– πρότεινε το αγόρι της. Oι συστάσεις της έπιασαν τόπο. Η προϋπηρεσία δεν ήταν πια εμπόδιο και η πρόσληψη του Σταύρου έγινε σχεδόν αμέσως. «Ζούμε ένα όνειρο» μου έλεγε η Νίκη. «Ξυπνάμε την ίδια ώρα, πίνουμε τον καφέ μας μαζί, κάνουμε την ίδια διαδρομή, συνεργαζόμαστε άψογα, ενώ πλέον δεν μου λείπει τόσο πολύ».

Μαζί σου

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κατάστασης είναι πολλά. Αν είσαι ερωτευμένη, αυτό που θες περισσότερο απ' όλα είναι να βρίσκεσαι κοντά του διαρκώς. Φυσικά, δεν μπορείς να του κάνεις όλα όσα θα ήθελες, αλλά τέλος πάντων μπορείτε να μιλήσετε πιο πολύ, να δημιουργήσετε πράγματα μαζί και, το κυριότερο, να έχεις ένα δικό σου άνθρωπο στο σκληρό κόσμο του ανταγωνισμού. Δεν είναι μικρό πράγμα να μπορείς να συνεννοηθείς με ένα βλέμμα, να ξέρεις ότι κάποιος σε καταλαβαίνει και να έχεις τον προσωπικό σου κατάσκοπο για όλα τα κουτσομπολιά του γραφείου.

Κάποιες φορές η συνεργασία βοηθάει και τη σχέση σου να εξελιχθεί ή να γνωρίσεις καλύτερα το φίλο σου. Oι ώρες που περνάτε μαζί, σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές του σπιτιού, μπορούν να σου δείξουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του και πολλά χαρίσματα που δεν είχες τη δυνατότητα να προσέξεις μεταξύ κουζίνας, σινεμά και κρεβατιού. «Δεν είναι ότι δεν ήξερα με τι άνθρωπο έχω να κάνω» λέει η Νίκη. «Τρία χρόνια συζούμε στο κάτω κάτω. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπεις τον άνθρωπό σου στο χώρο όπου δουλεύει. Να τον παρακολουθείς να δημιουργεί, να τον καμαρώνεις, κι αυτός να χαίρεται για σένα και γι' αυτά που καταφέρνεις. Είναι λες και η εικόνα που είχα για εκείνον ολοκληρώθηκε».

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες στιγμές που το γεγονός ότι το μόνο που σου επιτρέπεται να πεις είναι ένα ξερό «ευχαριστώ», ενώ εσύ θέλεις να του ορμήσεις ή να τον αγκαλιάσεις σφιχτά, είναι ιδιαίτερα σκληρό. Όμως ακόμη κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ερεθιστικό παιχνίδι, που δεν αφήνει εύκολα τη φλόγα να σβήσει. Άσε που, θες δεν θες, θα εντρυφήσετε μαζί και στο role playing. Αρκεί να συνεχίσετε να παίζετε τους ίδιους ρόλους και στο σπίτι, σε στιλ: «Κύριε Αναστασίου, είστε για ένα brainstorming;».

Me, myself and I

Πόσο καλά όμως τον γνωρίζεις; Πόσο σίγουρη είσαι για τη σχέση σου; O χώρος της δουλειάς δεν προσφέρεται για πειράματα. Αν η σχέση σου είναι στην αρχή ή βρίσκεσαι στη φάση όπου ακόμα μαθαίνετε ο ένας τον άλλο, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς καλύτερα πριν δουλέψετε μαζί – εκτός κι αν καβγαδάκια του τύπου «Μου 'φαγες τα καλύτερά μου χρόνια», με ηχητική υπόκρουση τα θρύψαλα από το βάζο της μαμάς του, είναι ούτως ή άλλως από τα πράγματα που κάνεις στο γραφείο. Ναι, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες έχουν την πολιτική να μην προσλαμβάνουν ζευγάρια.

Η Κατερίνα αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα μετά από δύο μαρτυρικά χρόνια ως γραμματέας και να γίνει λογίστρια. Ήθελε απεγνωσμένα μια ευκαιρία ως ασκούμενη, σπουδάζοντας παράλληλα το νέο της επάγγελμα. Ο φίλος της ήταν υπεύθυνος λογιστηρίου σε μια εισαγωγική. Μετά από έξι μήνες σχέσης, η Κατερίνα προσλήφθηκε στην εταιρεία του, με χαμηλό μισθό αλλά με πολλές προοπτικές. «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο γραφείο, εκείνος μου έκανε συνεχώς παρατηρήσεις. Τα πάντα τον ενοχλούσαν. Τον δικαιολόγησα στην αρχή, διότι ήταν δύσκολη η θέση του και δεν έπρεπε να φαίνεται περισσότερο ελαστικός μαζί μου. Σύντομα όμως η κατάσταση ξέφυγε. Είχα στο γραφείο, αλλά και στο σπίτι, έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο, που με μείωνε καθημερινά, μου έβρισκε διαρκώς λάθη, ακόμη και μετά τη δουλειά, ενώ δεν σταματούσε να μιλάει για το πόσο σπουδαία ήταν η θέση του και πόσο άχρηστη ήμουν εγώ. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι οι δυο τρεις απότομες κουβέντες που είχα ακούσει από το στόμα του πριν δουλέψουμε μαζί έκρυβαν από πίσω τους τόσα κόμπλεξ». Η Κατερίνα παραιτήθηκε δύο μήνες μετά. Φυσικά, χώρισε κιόλας.

Επιτέλους, μόνη

Για τα περισσότερα κορίτσια καριέρας, η ιδέα να δουλέψουν με το σύντροφό τους δεν περνάει καν από το μυαλό τους, όσο υπέροχη κι αν είναι η σχέση. Έχουν απορρίψει μια τέτοια προοπτική χωρίς καν να τη δοκιμάσουν, κυρίως επειδή αισθάνονται πως στη ζωή τους θέλουν να έχουν το χώρο τους: Θέλουν την ελευθερία να δοκιμάσουν συμπεριφορές, να το «παλέψουν», να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν στρίγκλες ή, αντίστροφα, αρνάκια, ακόμη και να φλερτάρουν, χωρίς να πρέπει να λογοδοτήσουν. Επίσης, θεωρούν σίγουρο ότι κάποιος από τους δύο σύντομα θα βαρεθεί. Και ίσως έχουν δίκιο. Εδώ, πολλά ζευγάρια αισθάνονται να ασφυκτιούν όταν αρχίζουν να μένουν μαζί – φαντάσου να κοιμάσαι και να ξυπνάς μαζί του χωρίς ενδιάμεσο οκτάωρο διάλειμμα. Η προσωπική σου ζωή είναι κάτι πολύτιμο και οφείλεις να την προφυλάξεις. Η σχέση σου χρειάζεται ελευθερία, παραστάσεις και αυτοπεποίθηση. Το να στερήσεις από τον εαυτό σου τις στιγμές όπου στέκεσαι μόνη απέναντι στον κόσμο, που είσαι ελεύθερη, δημιουργική και δυνατή, θα σου προκαλέσει –στην καλύτερη– αίσθηση ασφυξίας.

Ποιος είναι το αφεντικό;

Η θέση του καθενός στην εταιρεία είναι επίσης ένα ζήτημα-κλειδί. Αν δεν είστε ίσοι στην ιεραρχία, τότε είναι πιθανόν οι ρόλοι σας να μπλεχτούν και μετά τη δουλειά. Ή το αντίθετο: Να σου είναι δύσκολο δηλαδή να λειτουργήσεις ως υφισταμένη ή προϊσταμένη μέσα στο γραφείο ή να του το «παίζεις» αφεντικό ακόμη και όταν κανονίζετε πού θα βγείτε.

Ένα ακόμη δύσκολο σημείο είναι το να μη μεταφέρεις τα προβλήματα του γραφείου στη σχέση σου, να μη μιλάτε διαρκώς για τη δουλειά και να αποφεύγετε την κριτική για το καθετί που συνέβη στο γραφείο. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι αν χωρίσεις θα είσαι αναγκασμένη να βλέπεις καθημερινά τον ακατονόμαστο στο γραφείο, να μην του βγάλεις τα μάτια, όπως –ενδεχομένως– θα ήθελες, και να αφήσεις τις προσωπικές σας κόντρες έξω από την αίθουσα των συσκέψεων. Αυτό κι αν θα είναι μαρτύριο.

Παρ' όλα αυτά, θα ξέρεις ίσως κι εσύ περιπτώσεις ζευγαριών που όχι μόνο έχουν δουλέψει μαζί, αλλά έχουν δημιουργήσει από την αρχή σούπερ επιτυχημένες επιχειρήσεις. Το θέμα είναι να κοιτάξεις όσο γίνεται πιο αντικειμενικά τη δική σας σχέση, τις συνήθειες, τις ανάγκες και τη δουλειά σας και να φανταστείς πώς θα είναι όλα αυτά μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια κοινής ζωής και επαγγελματικής πορείας. Καταστάλαξες στα θέλω σου; Σύγκρινέ τα με αυτά του φίλου σου και πάρτε την απόφαση από κοινού. Αν δουλέψετε μαζί, αυτό θα πρέπει να το κάνετε καλύτερα απ' όλα.

Άπαπα!

Πώς να τον πείσεις ότι δεν είναι καλή ιδέα:

- «Α, πληρώνουν ψίχουλα. Κι εγώ ψάχνομαι να φύγω».

- «Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να χαραμίσεις τέτοιο ταλέντο σ' εκείνο το χανίο; Δεν σ' αφήνω με τίποτα».

- «Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στην ταράτσα».

Μεταξύ μας

Το καλό: Επιτέλους θα μάθεις αν τσιλημπουρδίζει στη δουλειά.

Το κακό: Θα το μάθει κι εκείνος για σένα.

Το καλό: Θα εκπληρώσεις τη φαντασίωσή σου για σεξ στο γραφείο.

Το κακό: Αν σας πιάσουν, θα μείνετε και οι δύο άνεργοι.

Το καλό: Τέρμα τα λεωφορεία και το μετρό, επειδή έχετε μόνο ένα αυτοκίνητο.

Το κακό: Τέρμα το φλερτ στο δρόμο.

Το καλό: Θα θαυμάσει τα ταλέντα σου στη δουλειά.

Το κακό: Θα απορήσει με το πόσο σκύλα μπορείς να γίνεις μερικές φορές.

Πηγή: cosmopolitan.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250