Μυστικά για σωστό κλάδεμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 14:00

Μυστικά για σωστό κλάδεμα

Για τους λάτρεις των φυτών, το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Γιατί κλαδεύουμε;

Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών, μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθος και το ύψος τους και να κατευθύνουμε συγκεκριμένα αναρριχώμενα φυτά προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε – π.χ. έναν τοίχο ή μια πέργκολα.

Πότε κλαδεύουμε;

Σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα το κλάδεμα γίνεται από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Στα φυλλοβόλα συστήνεται το κλάδεμα κατά την χειμερινή περίοδο που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με βασικό κριτήριο τις καιρικές συνθήκες και το στάδιο της ανθοφορίας τους.

Τα καλλωπιστικά δέντρα καλό είναι να κλαδεύονται μόνο όταν η αύξησή τους δημιουργεί προβλήματα σε καλώδια, ενώ για τα κωνοφόρα προτιμάται η περίοδος μεταξύ Ιανουάριο και Μάρτιο, όταν και δεν έχουν πολύ ρετσίνι.

Τα μυστικά του σωστού κλαδέματος

* Δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, αλλά χρησιμοποιούμε πάντα καλό ψαλίδι κλαδέματος.

* Για πιο έντονη ανθοφορία μπορούμε να αφαιρέσουμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια.

* Κόβουμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.

* Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να αποφύγουμε πιθανότητα μόλυνσης του φυτού.

* Η τομή πρέπει να γίνεται πάνω από το σημείο όπου βγαίνει ο νέος βλαστός ή το νέο λουλούδι και το κόψιμο γίνεται λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που βγαίνει ο νέος βλαστός.

* Τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από δύο εκατοστά θα πρέπει να καλύπτονται με ειδική αλοιφή δενδροκομίας, η οποία προστατεύει από τυχόν ασθένειες και υγρασία το φυτό μας.

* Τα κλαδιά κόβονται από την βάση τους.

* Για την κοπή χοντρών και σκληρών κλαδιών προτιμούμε χρησιμοποιούμε πριόνι, με μέγεθος λάμας ανάλογο με τη διάμετρο των κλαδιών που θέλουμε να κόψουμε.

* Δεν κλαδεύουμε τις ημέρες με έντονη βροχή ή πολύ αέρα.Αν αφαιρέσουμε πολύ φύλλωμα, θα πρέπει να προστατέψουμε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη αφού οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από «εγκαύματα».

ΠΗΓΗ: in2life.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250