Έτσι ήταν πραγματικά το πρόσωπο του Ιουλίου Καίσαρα (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 13:05

Έτσι ήταν πραγματικά το πρόσωπο του Ιουλίου Καίσαρα (εικόνες)

Μια νέα 3D αναδημιουργία του κεφαλιού του Ιουλίου Καίσαρα μας χαρίζει για πρώτη φορά την πλέον ακριβή εικόνα του μεγάλου Ρωμαίου πολίτικου, στρατηγού και Ύπατου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αυτό που κερδίζει την προσοχή είναι αναμφισβήτητα το σχήμα του κρανίου του, κάτι που στο σύνολο των απεικονίσεων του στις εικαστικές τέχνες -γλυπτική, ζωγραφική- δεν ήταν εμφανές αφού παρουσιαζόταν μια εξιδανικευμένη εικόνα του, σε αντίθεση με τις αναφορές των σύγχρονων του ιστορικών.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ειδική εκδήλωση για την προώθηση ενός νέου βιβλίου για τον Ιούλιο Καίσαρα, από τον αρχαιολόγο Tom Buijtendorp στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Λέιντεν της Ολλανδίας.

Ο Buijtendorp προχώρησε στην δημιουργία μιας 3D εκδοχής του κεφαλιού του Ιουλίου Καίσαρα βασιζόμενος σε μια μαρμάρινη προτομή του Ρωμαίου ηγέτη. Το έργο εκπονήθηκε στο Rijksmuseum van Oudheden. Η αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Maja d’Hollosy προχώρησε σε τρισδιάστατη σάρωση της μαρμάρινης προτομής και πρόσθεσε τις απαραίτητες λεπτομέρειες δανειζόμενη στοιχεία από πορτρέτα του Ιουλίου Καίσαρα για να μπορέσει να καλύψει τα «κενά» που άφηναν στην σκιαγράφηση του προσώπου, τα σημεία που η προτομή είχε υποστεί ζημιές ή φθορές.

Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που τώρα βλέπετε και να έχουμε μια πολύ ρεαλιστική απεικόνιση του προσώπου του έγινε χρήση σιλικόνης και πηλού. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να έχουμε σήμερα την πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Ιουλίου Καίσαρα αφού για πρώτη φορά δεν έγιναν… εκπτώσεις στην απόδοση του παράξενου σχήματος του κεφαλιού του, κάτι που οι ιστορικοί της εποχής απέδιδαν στη διαδικασία του τοκετού.

«Έχει ένα αρκετά μεγάλο εξόγκωμα στο κεφάλι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί όταν η γέννα είναι αρκετά δύσκολη, όπως συνέβη στην περίπτωσή του. Δεν αποτελεί επινόηση του καλλιτέχνη» εξηγεί ο Buijtendorp στην τοπική εφημερίδα, HLN.

Η τρισδιάστατη προτομή θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Λέιντεν μέχρι τον Αύγουστο.

perierga.gr