Αφυδάτωση στην παραλία; - Μάθετε τα συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 08:49

Αφυδάτωση στην παραλία; - Μάθετε τα συμπτώματα

Μάθετε τα συμπτώματαΑπό τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού όλοι ξεκινούν τα σχέδια για τις εξορμήσεις τους στις παραλίες. Ανυπομονούν να έρθει το Σαββατοκύριακο για να καθίσουν με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι παραλίες γεμίζουν με μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία είτε να κάνουν το αγαπημένο τους θαλάσσιο σπορ είτε απλά να χαλαρώσουν στην παραλία μαυρίζοντας το κορμί τους, ενώ τα παιδιά να παίξουν με τα κουβαδάκια τους. Το πιο συχνό και αντιφατικό πρόβλημα, όμως, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς δίπλα από την θάλασσα είναι η αφυδάτωση. Λίγο οι καφέδες, λίγο οι χυμοί ή ακόμα και το υγρό στοιχείο που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν σκέφτεται κανείς πόσο εύκολο είναι να αφυδατωθεί αλλά και τι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που στη χώρα μας αρχίζουν από νωρίς τον Ιούνιο μπορούν εύκολα να κάνουν το σώμα μας να χάσει υγρά και αφυδατωθεί. Εάν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις βέβαια, να αποβεί μοιραία. Ευτυχώς, όμως, είναι εύκολο να προληφθεί. Γνωρίζοντας τα συμπτώματά της, καθώς και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας ώστε να παραμείνετε ασφαλής και υγιής ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει αρχικά είναι να κατανοήσετε τι είναι η αφυδάτωση. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνετε περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνετε, και το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό και άλλα υγρά για να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του. Αν δεν αντικατασταθούν τα χαμένα υγρά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός το σώμα σας χάνει υγρά μέσω του ιδρώτα ή της ούρησης. Το πρόβλημα είναι πως δεν αποβάλλονται μόνο υγρά, αλλά και το νάτριο, το κάλιο και άλλοι ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Αν δεν αντικατασταθούν τα υγρά με τον κατάλληλο τρόπο στο σώμα σας, τότε αυτό θα ανταποκριθεί αρνητικά στην απώλεια. Το σώμα αποτελείται από 60%, ο εγκέφαλος από 85%, οι πνεύμονες από 90% και το αίμα από 83% νερό. Αν μόνο το 1/10 του νερού στο σώμα σας έχει εξαντληθεί, δεν θα είστε σε θέση να σταθείτε όρθιοι, πόσο μάλλον να περπατήσετε.

Γνωρίστε, λοιπόν, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης για να νιώσετε πιο ασφαλής. Ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει δίψα, υπνηλία ή κόπωση, μειωμένη παραγωγή ούρων, πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα και ζάλη ή ζαλάδα. Επίσης, ξηρό και ζεστό δέρμα, κράμπες στα χέρια και στα πόδια είναι και αυτά κάποια από τα αρχικά συμπτώματα.

Συνήθως, μπορείτε να αντιστρέψετε την ήπια έως μέτρια αφυδάτωση πίνοντας περισσότερα υγρά, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η σοβαρή αφυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει:

Υπερβολική δίψα
Ευερεθιστότητα και σύγχυση στους ενήλικες
Πολύ ξηρό στόμα, δέρμα και βλεννογόνους
Έλλειψη εφίδρωσης
Μικρή ή καθόλου ούρηση - τα ούρα που παράγονται θα έχουν σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα
Βαθουλωμένα μάτια
Ζαρωμένο και ξηρό δέρμα που δε διαθέτει ελαστικότητα
Χαμηλή πίεση
Ταχυκαρδία
Ταχεία αναπνοή
Πυρετός

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια των αισθήσεων ή παραλήρημα.

Αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι άνθρωποι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα προβλήματα της καρδιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σωστά και μπορεί να υπερθερμανθούν. Επειδή οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους σε σχέση με τους αδύνατους ανθρώπους, ζεσταίνονται πιο γρήγορα, ενώ αυτοί που είναι άρρωστοι ή παίρνουν φάρμακα έχουν μικρότερη ικανότητα να ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τις ζεστές μέρες.

Για να προλάβετε την αφυδάτωση θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Εάν ασκείστε ή παίζετε ρακέτες ή συμμετέχετε σε κάποιο θαλάσσιο άθλημα πρέπει ακόμα και τότε να πίνετε νερό, καθώς και ένα αθλητικό ποτό, το οποίο αντικαθιστά τα χαμένα ανόργανα στοιχεία στο σώμα σας. Πίνοντας μόνο αναψυκτικά, καφέ ή αλκοολούχα ποτά στην παραλία πιστεύοντας πως έτσι κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας να είστε σίγουροι πως κάνετε λάθος, αφού τα ποτά αυτά έχουν συστατικά που βοηθούν στο να αφυδατωθείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε μεταξύ αυτών των ροφημάτων και νερό για την ενυδάτωση του σώματός σας.

Άλλοι τρόποι για να προλάβετε την αφυδάτωση είναι να:

αποφύγετε τον ήλιο στη μέση της ημέρας
ασκηθείτε το πρωί ή νωρίς το βράδυ που θα έχει περισσότερη δροσιά
φοράτε ένα καπέλο για να σκιάσετε το κεφάλι σας
φοράτε αντηλιακό για να μην καείτε - ένα ηλιακό έγκαυμα εμποδίζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος στα σωστά επίπεδα
αποφύγετε τα σκούρα ρούχα, που απορροφούν τη θερμότητα
φοράτε λεπτά, ελαφριά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα σας να παραμείνει δροσερό.

Δυστυχώς, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος μετρητής της ανάγκης του σώματος για νερό, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο καλύτερος δείκτης είναι το χρώμα των ούρων σας. Διάφανα ή ανοιχτόχρωμα ούρα σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι, ενώ ένα βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σηματοδοτεί συνήθως την αφυδάτωση. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα αφυδάτωσης καλό είναι να πάτε σε ένα σκιερό, δροσερό μέρος και να αρχίσετε σιγά-σιγά να πίνετε δροσερό -και όχι κρύο- νερό. Δροσιστείτε με μια κρύα πετσέτα τοποθετώντας τη στο λαιμό ή κάντε ένα δροσερό ντους ή μια βουτιά στην θάλασσα. Εάν κανένα από τα συμπτώματα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως.

Πηγή: diatrofi.gr