Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς -Γιατί τη γιορτάζουμε και πού ωφελεί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 11:30

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς -Γιατί τη γιορτάζουμε και πού ωφελεί

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί την σωματική και πνευματική μας υγεία. Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;

Η ιδέα προήλθε το 1986, από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη ένα τρόπο, ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια μέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην... αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός, ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Νεώτερες μελέτες δείχνουν πως οι αγκαλιές βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

Τι σχέση μπορεί να έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη της ευεξία την  ωκυτοκίνη; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.
Επιπλέον η ωκυτοκίνη , εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.