Φθινοπωρινή ισημερία 2015 – Από σήμερα και επίσημα φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 09:34

Φθινοπωρινή ισημερία 2015 – Από σήμερα και επίσημα φθινόπωρο

Σήμερα, στις 11:20, το βόρειο ημισφαίριο (εκεί που ανήκει και η Ελλάδα) υποδέχεται και επίσημα το φθινόπωρο. Είναι η μέρα και η ώρα που θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία· αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο ποδαρικό θα κάνει η άνοιξη.

 

Στην ισημερία η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια, αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη. Από την αμέσως επόμενη ημέρα η νύχτα θα αρχίσει να μεγαλώνει· θα φτάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά –ανά εξάμηνο– αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Η μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου, και κάθε άλλης εποχής, βασίζεται σε στοιχεία για τις μέσες θερμοκρασίες.




00 inkefalonia general ad 300X250