Πέθανε ακόμη ένας λευκός ρινόκερος: Έμειναν μόνο 5 σε όλο τον κόσμο! [βίντεο]

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 12:21

Πέθανε ακόμη ένας λευκός ρινόκερος: Έμειναν μόνο 5 σε όλο τον κόσμο! [βίντεο]

Ακόμη ένας ηλικιωμένος βόρειος λευκός ρινόκερος πέθανε την Κυριακή στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αφήνοντας πίσω του μόλις πέντε άτομα του είδους του στη Γη, που πλέον αποτελεί το σπανιότερο ζώο στον κόσμο.

Ο ρινόκερος, ονόματι Ανγκαλιφού, ήταν 44 ετών και σύμφωνα με τους κτηνιάτρους του San Diego Zoo Safari Park, ήταν μια τεράστια απώλεια για τον πλανήτη.

Οι υπόλοιποι 5 λευκοί ρινόκεροι που έχουν απομείνει στον κόσμο είναι όλοι σε αιχμαλωσία: ένας θηλυκός στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ένας ακόμη θηλυκός σε ζωολογικό κήπο στην Τσεχία, καθώς και δύο θηλυκά και ένα αρσενικό στο πάρκο διατήρησης άγριας ζωής στην Κένυα, τα οποία αποτελούν μέρος μιας έσχατης προσπάθειας να διασωθεί το υποείδος.

Τον Οκτώβριο, ένας 34χρονος αρσενικός, ο Σούνι, πέθανε στο Πάρκο της Κένυας, αποτυγχάνοντας να αναπαραχθεί.

«Η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε να σώσουμε το είδος είναι η τεχνητή γονιμοποίηση», επισημαίνουν οι ερευνητές, αλλά μέχρι τώρα αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε ρινόκερους.

Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο έχει διατηρήσει σπέρμα και ορχικό ιστό από τον Ανγκαλίφου, «με την ελπίδα ότι οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες θα επιτρέψουν την ανάκτηση του είδους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οπως εξηγεί ο Μάθιου Λιούις, επικεφαλής του προγράμματος για την διατήρηση των αφρικανικών ειδών στο WWF, οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι αποτελούν «θύμα της εξέλιξης» -ήταν ένα απομεινάρι του πληθυσμού που αποκόπηκε από τους νότιους λευκούς ρινόκερους της κεντρικής Αφρικής.

Καθότι ήδη απομονωμένο και σπάνιο είδος, βρέθηκε στη μέση των αναταραχών του Σουδάν, της ΛΔΚ και της Ουγκάντα, και ο αριθμός τους συρρικνώθηκε γρήγορα εξαιτίας της λαθροθηρίας και της έλλειψης ενδιαιτημάτων. 

https://www.youtube.com/watch?v=43vICZo5pmw
 
iefimerida.gr