Τα αίτια της μειωμένης λίμπιντο στα ζευγάρια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 07:26

Τα αίτια της μειωμένης λίμπιντο στα ζευγάρια

Σχεδόν επιδημικές διαστάσεις έχει λάβει η μειωμένη ερωτική επιθυμία με ένα στα τρία ζευγάρια να ταλαιπωρείται επί μακρόν από αυτήν, ενώ ειδικά τώρα που έχουμε και κρίση, να υποφέρει κατά περιόδους ποσοστό έως και 72% των γυναικών και σχεδόν ο ένας στους δύο άντρες.

 

Οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλές και ποικίλες, και κυμαίνονται από βιολογικές και παθολογικές έως οικονομικές και συναισθηματικές.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες, πολύ πιο καθημερινές, που δεν τις... πιάνει το μάτι μας, αλλά μπορούν εύκολα να διαλύσουν την διάθεσή μας για σεξ. Η εφημερίδα «Daily Mail» δημοσίευσε έναν μακροσκελή κατάλογο, από τον οποίο παραθέτουμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Άσπρο ψωμί

Η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ψωμιού και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να «βουλιάξει» την ερωτική επιθυμία, λέει η κυρία Έλεν Μποντ, από την Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία. «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με κατακόρυφη πτώση της ενεργητικότητας, με συνέπεια να μην έχει κανείς ενέργεια για να κάνει σεξ», εξηγεί.

Επιπλέον, το πολύ σάκχαρο αφ' ενός μας παχαίνει, αφ' ετέρου αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό, με συνέπεια να ελαττώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης, λέει ο γυναικολόγος δρ Πήτερ Μπόουεν-Σίμπκινς.

Τι σχέση έχει αυτό με την ερωτική επιθυμία; Πολλοί παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες, αισθάνονται ελάχιστα ελκυστικοί, ενώ έχουν και μειωμένη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, οπότε το σεξ δεν είναι το... φόρτε τους, εξηγεί. Επιπλέον, μπορεί η τεστοστερόνη να θεωρείται (και να είναι) η ορμόνη του ανδρικού φύλου, αλλά κυκλοφορεί και στο γυναικείο σώμα και είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία.

Αντί για άσπρο ψωμί και επεξεργασμένα δημητριακά, να προτιμάτε τις ολικής αλέσεως εκδοχές τους.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Μία στις τέσσερις γυναίκες εκτιμάται ότι δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου μέσω της διατροφής της – και η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να κάνει την ερωτική επιθυμία να... καταποντιστεί, λέει η δρ Ράντα Μονγκίλ, ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας από το Δυτικό Λονδίνο.

«Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν την ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος και έτσι ελαττώνουν την ενεργητικότητα», εξηγεί. «Όταν όμως νιώθει κανείς εξάντληση, το σεξ είναι προφανώς το τελευταίο που τον απασχολεί».

Η καλύτερη πηγή εύκολα απορροφήσιμου σιδήρου είναι μια ζουμερή μπριζόλα, κατά την κυρία Μποντ. Η ίδια μπριζόλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τους υδατάνθρακες των τροφίμων να μετατραπούν σε ενέργεια. Ο δε ψευδάργυρος που επίσης περιέχει είναι απαραίτητος για την παραγωγή της τεστοστερόνης, την οποία χρειάζονται οι γυναίκες για να έχουν υγιή ερωτική επιθυμία. Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φασόλια, τα καρύδια και τα στρείδια.

Σώμα «μήλο»

Η αυξημένη περίμετρος μέσης, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν σε όσους έχουν σώμα στρογγυλό σαν μήλο, ελαττώνει την ποσότητα μιας πρωτεϊνης που λέγεται SHBG και παράγεται από το ήπαρ, κατά τον δρα Μαρκ Βάντερπαμπ, ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου.

Η πρωτεϊνη αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία, διότι προσκολλάται στα μόρια της τεστοστερόνης και την μεταφέρει σε όλο το σώμα. Δίχως αυτήν, η συγκέντρωση της τεστοστερόνης ελαττώνεται – και μαζί της, η ερωτική επιθυμία.

Φαλάκρα

Πριν από δύο μήνες δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε ότι οι άντρες που παίρνουν το φάρμακο φιναστερίδη για την τριχόπτωση, μπορεί να ταλαιπωρηθούν από μειωμένη ερωτική επιθυμία. Ο δρ Μάικλ Ίργουϊγκ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσινγκτον, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το 94% των ανδρών που έπαιρναν το φάρμακο είχαν μειωμένη ερωτική επιθυμία, οι εννέα στους δέκα στυτική δυσλειτουργία και οι σχεδόν επτά στους δέκα δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Τζιν με τόνικ

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παροδική στυτική δυσλειτουργία στους άντρες, και απώλεια αισθητικότητας και στα δύο φύλα. Ωστόσο, ούτε το τόνικ είναι αθώτο, καθώς το συστατικό που του δίνει την ξεχωριστή γεύση του – η κυνίνη – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάγος, στη Νιγηρία, σε πειράματα με τρωκτικά διαπίστωσαν ότι η κυνίνη είναι «τοξική για τους όρχεις» και ότι ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη ανακάλυψαν πως ελαττώνει επίσης σημαντικά την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, καθώς και την κινητικότητά τους, γεγονός που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα.

Η μελέτη αυτή, η οποία είναι η πρώτη του είδους και πρόκειται να δημοσιευθεί στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), έδειξε ακόμη πως τα προαναφερθέντα συμπτώματα επιμένουν επί τουλάχιστον τρεις μήνες σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, ακόμα και όταν έχουν διακόψει τη λήψη της κυνίνης.

Οι ερευνητές εικάζουν πως η κυνίνη επηρεάζει τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και πολλές σωματικές λειτουργίες.

Δίαιτες-αστραπή

«Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αδυνατίσουν για να είναι πιο ελκυστικές, αλλά εάν χάσουν γρήγορα βάρος μπορεί να πλήξουν την ερωτική τους ζωή», προειδοποιεί η οικογενειακή γιατρός δρ Σάρα Μπριούερ. «Και αυτό, διότι η απότομη απώλεια βάρους διαταράσσει τις ορμόνες ή ακόμα και τη γονιμότητα».

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε όποιον χάνει γρήγορα λίγα κιλά, αλλά παρατηρείται συνήθως σε όσους χάνουν γρήγορα το 10% ή περισσότερο του αρχικού σωματικού βάρους τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, «ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού, διότι νομίζει ότι λιμοκτονεί και έτσι ελαττώνονται η ερωτική επιθυμία και οι άλλες λειτουργίες που προορίζονται για τεκνοποίηση, διότι ένα μωρό δεν μπορεί να επιζήσει σε περιβάλλον λιμοκτονίας».

«Πλούσια» γεύματα

Το πολύ φαγητό δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας στο κρεβάτι, τονίζει η διαιτολόγος κυρία Έλεν Μποντ. Τουναντίον, εάν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, δημητριακά) μπορεί να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο.

«Τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα προκαλούν τεράστια μείωση της ενεργητικότητας επί τουλάχιστον δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή τους», εξηγεί. «Καθώς το σώμα προσπαθεί να πέψει ό,τι έχουμε φάει, νιώθει κανείς "βαρύς" και υπνηλία – και το μόνο που δεν θα σκέφτεται, θα είναι το σεξ».

Ηλικία

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη που ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία, αλλά τα επίπεδά της ελαττώνονται προοδευτικά με το πέρασμα του χρόνου, κατά τον δρα Τζων Τόμλινσον, εκπρόσωπο της Εταιρείας Σεξουαλικών Συμβουλών (SAA) της Βρετανίας. Στην πραγματικότητα, «ένας άντρας που μπαίνει στα 70 του χρόνια έχει τα δύο τρίτα της τεστοστερόνης που είχε στα 20 του», λέει παραστατικά.

Πολλοί άντρες που έχουν μείωση της ερωτικής επιθυμίας λόγω χαμηλής τεστοστερόνης, αισθάνονται κουρασμένη, «βαρείς» και ότι δεν έχουν διάθεση, ενώ ακόμα κι αν πάρουν φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, αυτά δεν τους «πιάνουν» αφού η δράση τους είναι η βελτίωση της ροής του αίματος και όχι η διέγερση της παραγωγής της τεστοστερόνης.

Προσπάθεια τεκνοποίησης

Ακόμα και η προσπάθεια αποκτήσεως ενός παιδιού μπορεί να «σκοτώσει» την ερωτική επιθυμία, ιδίως στους άνδρες, σύμφωνα με την κυρία Ζίτα Γουεστ, ειδική σε θέματα γονιμότητας από το Λονδίνο.

«Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, το σεξ συχνά γίνεται υπό πίεση και μηχανικά, ενώ πολλοί άντρες αγχώνονται για το αν θα τα καταφέρουν», λέει. «Μοιραία λοιπόν πλήττεται η ερωτική επιθυμία τους και η προσπάθειά τους είναι σχεδόν καταδικασμένη να αποτύχει. Μόνο αν χαλαρώσουν, μπορούν να αποδώσουν».

Tip

Η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται αρνητικά από φάρμακα όπως ορισμένα αντιυπερτασικά, αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, οπιοειδή παυσίπονα και φάρμακα για το κρυολόγημα.

Πηγή: tsekouratoi.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250