Ποια χρώματα αυτοκινήτων είναι στη μόδα και ποια θεωρούνται πλέον out

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 14:50

Ποια χρώματα αυτοκινήτων είναι στη μόδα και ποια θεωρούνται πλέον out

Οι νέες τάσεις στα χρώματα των σύγχρονων Ι.Χ. αποτυπώνουν τις αλλαγές στην κοινωνία και στην αυτοκίνηση.

Το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας και μοιάζει πλέον με έναν τεράστιο ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω σε τροχούς. Το αγαπημένο μας Ι.Χ. διαφέρει ριζικά από τους προγόνους του, καθώς βρίσκεται σε μία διαδικασία μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και στο μέλλον θα εφοδιάζεται με ρομποτικές τεχνολογίες. Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν νέες τάσεις και στα χρώματα των μοντέλων νέας γενιάς, που προβάλλουν ιδανικά όλες αυτές τις αλλαγές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Ας δούμε λοιπόν ποια χρώματα θα έχουν μεγαλύτερη πέραση τα επόμενα χρόνια.

Μπλε χρωματισμοί

Το μπλε χρώμα θα κυριαρχήσει στους δρόμους μας, επειδή διαθέτει μια μεγάλη βεντάλια αποχρώσεων, θεωρείται εκλεπτυσμένο και προβάλλει ιδανικά την αύρα των νέων τεχνολογιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις περίπου 700 διαφορετικές χρωματικές νότες που χρησιμοποιούνται αυτή την εποχή στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, σχεδόν οι 140 από αυτές έχουν ως βάση το μπλε.

Μπεζ αποχρώσεις

Μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει και για αυτοκίνητα σε μπεζ και χρυσαφί αποχρώσεις, ενώ ιδιαίτερα ελκυστικοί και κομψοί θεωρούνται οι ενδιάμεσοι τόνοι μεταξύ μπεζ και γκρι. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει μία στροφή προς «ζεστότερα χρώματα» και αυτό θα βασιστεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- σε κοινωνιολογικές αιτίες. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κοινωνία και συνολικότερα ο κόσμος αποκτούν σταδιακά πιο ψυχρά χαρακτηριστικά, οπότε αναζητούν πιο «ζεστά» αισθητικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα προαναφερόμενα χρώματα. Ακόμη και σε όχι ιδιαίτερα δημοφιλή χρώματα, όπως είναι για παράδειγμα το πράσινο, θα προτιμά ο αγοραστής κάποιες πιο «ζεστές» παραλλαγές σαν το σμαραγδί.

Γκρι/ανθρακί

Οι νέες χρωματικές τάσεις στα αυτοκίνητα επιτάσσουν επίσης γκρίζους τόνους σε μία μεγάλη γκάμα από το κλασικό γκρι έως το ανθρακί, που καλύπτει ένα ευρύ αγοραστικό κοινό. Πρόκειται για χρώματα, τα οποία θεωρούνται σχετικά ουδέτερα και εμπορικά σε περίπτωση μεταπώλησης του αυτοκινήτου, γι αυτό και προτιμούνται από μία μεγάλη μερίδα πελατών.

Λευκό

Το ποσοστό των λευκών Ι.Χ. κυμαινόταν πριν όχι πολλά χρόνια σε μονοψήφια νούμερα. Οι σεισμικές δονήσεις, που προκάλεσαν τα επαναστατικά προϊόντα της Apple έφεραν ωστόσο στο προσκήνιο το άσπρο χρώμα του iPad και του iPhone, που έγινε σήμα κατατεθέν της καινοτομίας και εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ -αρχικά- των πελατών της Tesla και στη συνέχεια και των άλλων εταιρειών αυτοκινήτου. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σε πτώση το ασημί

Από αυτές τις εξελίξεις θα βγει χαμένο το ασημί χρώμα, επειδή συνδέεται στο υποσυνείδητο των αγοραστών με ξεπερασμένες τεχνολογίες του 2000 και το απορρίπτουν πλέον. Αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων ασημί αποχρώσεων φθίνει συνεχώς σε σχέση με πριν περίπου 15 χρόνια, οπότε κυριαρχούσε στους δρόμους μας.

ieidiseis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250