Παραδοσιακή πεντανόστιμη σπανακόπιτα με ζυμωτό φύλλο από την Σία Λαδά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 08:44

Παραδοσιακή πεντανόστιμη σπανακόπιτα με ζυμωτό φύλλο από την Σία Λαδά

Συνταγή

Υλικά για το φύλλο:

750 γραμμ. Αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ½ ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
Λίγο αλάτι, 2 κ.σ ξύδι

Για την γέμιση :

1 κιλό σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσα, 1 κρεμμύδι ξερό
Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό
2 αυγά, αλάτι, πιπέρι, 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
Σουσάμι για το πασπάλισμα της πίτας μας (προαιρετικό)

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε την ζύμη για το φύλλο , ζυμώνουμε όλα τα υλικά μας το αλεύρι το νερό, ξύδι , αλάτι και το ελαιόλαδο ώστε να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη, αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το κόβουμε, και το ζεματάμε και το σουρώνουμε , στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τα τα πράσα, τα κρεμμυδάκια τον μαϊντανό τον δυόσμο, τον άνηθο και το κρεμμύδι, τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σπανάκι , ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας και αποσύρουμε από την φωτιά.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δυο μέρη και ανοίγουμε το πρώτο Φύλλο, το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και αδειάζουμε την γέμιση. Στην γέμιση προσθέτουμε , πριν την αδειάσουμε στο φύλλο το μείγμα των αυγών, ( χτυπάμε τα 2 αυγά με 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα και μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο) κρατάμε λίγο για την επιφάνεια της πίτας. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλο και σκεπάζουμε την πίτα μας αλείφουμε με το μείγμα των αυγών χαράζουμε την πίτα μας, πασπαλίζουμε με σουσαμάκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.

Αν την θέλετε νηστίσιμη απλά παραλείπετε τα αυγά και το γάλα μπορείτε στην πίτα σας να προσθέσετε και τυρί φέτα .

Επίσης με την ζύμη που περισσεύει από τα φύλλα μπορείτε να φτιάξετε λιψοκουλούρες, που τις γεμίζετε με λίγο τυράκι φέτα η κάποιο άλλο υλικό της αρεσκείας σας, είναι και αυτά απίθανα!

Καλή απόλαυση!

IMG 0962 2IMG 0964 2IMG 0973 2IMG 0974IMG 0976IMG 0979IMG 0985 2IMG 0986 2IMG 0989 2




00 inkefalonia general ad 300X250