Παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 08:07

Παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά!

Υλικά:
2 κιλά τράγιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
λάδι
αλάτι
πιπέρι
300 γρ. φέτα
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμυδάκι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ μπελτέ ντομάτας
μαϊντανός
σάψυχος ( ματζουράνα)
δυόσμος
λίγη κανελίτσα
την φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 ποτήρι κρασί
λίγο σουσαμάκιΓια το φύλλο:
800 γρ. αλεύρι περίπου
3 κ.σ ξίδι
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
1 κ.γ αλάτι
½ φλιτζάνι
λάδι

Εκτέλεση :
Σοτάρουμε με το κρεμμυδάκι και το σκόρδο το κρέας, σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα μας, τα αρωματικά, μαϊντανό δυόσμο, σάψυχο ( το σάψυχο είναι ένα αρωματικό όπως το ονομάζουμε στην Κεφαλονιά που δίνει υπέροχη γεύση στις πίτες αλλά και σε άλλα φαγητά είναι ή λεγόμενη μαντζουράνα), την φλούδα του πορτοκαλιού, λίγη κανέλα σκόνη ή 1 ξυλαράκι, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά το κρέας. Αφού έχει βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε την φέτα μας και το ρυζάκι, ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε την ζύμη μας. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το χλιαρό νερό, το αλατάκι, το λάδι, το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο ( ανοίγουμε δύο φύλλα) Αδειάζουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, χαράζουμε την πίτα μας, την αλείφουμε με λάδι και λίγο σουσαμάκι και ψήνουμε για μια ωρίτσα περίπου στους 220 βαθμούς.Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κεφαλονιάς! που γινετα μονο με τραγιο κρέας, μπορει ομως να χρησιμοποιηθεί μαζι με το τράγιο λιγο χοιρινό και μοσχάρι Δοκιμάστε την είναι πεντανόστιμη!

Καλη απόλαυση!

273036371 314136580683623 4329646501980083422 n273510377 517390416565595 4889882612882090856 n273540480 2819973931635610 568610957993437480 n




00 inkefalonia general ad 300X250