4 συμβουλές για να προετοιμάσετε τους εφήβους για το πανεπιστήμιο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 08:52

4 συμβουλές για να προετοιμάσετε τους εφήβους για το πανεπιστήμιο

Μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος στις ζωές των εφήβων είναι η τελευταία χρονιά του Λυκείου. Δεν είναι μόνο ότι έχουν το τεράστιο άγχος των Πανελληνίων να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, αλλά παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν και το πώς θα επιλέξουν το σωστό πανεπιστήμιο για εκείνους, να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτό, να μάθουν τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει αυτή η εμπειρία κ.ο.κ.

Εσείς μπορείτε να τους προετοιμάσετε ως εξής:

1. Συζητήστε από νωρίς σχετικά με το θέμα

Το πανεπιστήμιο είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητήσετε από νωρίς με τους εφήβους σας. Είναι σημαντικό να αρχίσουν να σκέφτονται μερικά επαγγέλματα που τους φαίνονται ενδιαφέροντα, να αρχίσουν να αναλύουν την προσωπικότητά τους και κατά πόσο θα τους ταίριαζαν συγκεκριμένες επιλογές περισσότερο από άλλες, αν θα ήθελαν (και αν έχετε τη δυνατότητα) να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για τις σπουδές τους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα ήταν καλό να έχετε συζητήσει προτού φτάσει η ώρα για τις εξετάσεις τους.

2. Εξηγήστε τους πως χρειάζεται προσπάθεια

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι έφηβοι ότι για να περάσουν στο πανεπιστήμιο που έχουν επιλέξει, θα πρέπει να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς στο σχολείο. Δεν θα υπάρχει περιθώριο να χρονοτριβήσουν και μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να περιορίσουν λίγο τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις βόλτες. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούν και να χαλαρώνουν, γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι και ένα burnout μαζί με όλα τα υπόλοιπα.

3. Βοηθήστε με την έρευνα

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους εφήβους σας με την έρευνα που θα κάνουν για τα διάφορα πανεπιστήμια. Τόσο όταν θα επιλέγουν το πανεπιστήμιο που τους ενδιαφέρει, όσο και αφού θα το έχουν επιλέξει ώστε να μάθουν περισσότερα για αυτό. Φυσικά, η τελική επιλογή πρέπει να είναι δική τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμβουλές σας δεν θα τους φανούν πολύ χρήσιμες.

4. Μπορείτε να τους προτείνετε να μιλήσουν με κάποιον που έχει πάει ήδη

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι με το πανεπιστήμιο να είναι το ότι οι έφηβοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Όμως, αν μιλήσουν με κάποιον φίλο ή συγγενή που έχει ήδη πάει στο πανεπιστήμιο, θα μπορέσουν να καταλάβουν σίγουρα λίγα περισσότερα για αυτό. Το ιδανικό θα ήταν να μιλήσουν με κάποιον που έχει παρακολουθήσει ή είναι ήδη στη σχολή που τους ενδιαφέρει.

Τα Φροντιστήρια ΕνΤάξη https://www.en-taksi.gr/frontistiria/ βοηθούν τους εφήβους να βρουν την κλίση τους μέσω των τεστ προσωπικότητας και των σεμιναρίων επαγγελματικού προσανατολισμού στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές. Αν θέλετε να βρείτε φροντιστήριο στο Ίλιον, μην διστάσετε να τα επισκεφθείτε.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250