Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το κτιριακό του 2ου Λυκείου Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 13:01

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το κτιριακό του 2ου Λυκείου Αργοστολίου

Με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου το περασμένο Σάββατο στο περιφερειακό συμβούλιο στις 1/12/2012 σχετικά με το έργο του κτιρίου του 2ου Λυκείου Αργοστολίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι πλαίσιο και αφετηρία της τοποθέτησής της είναι ο ρεαλισμός του λαϊκού αγώνα και η απαίτηση μέσα από δημόσιες επενδύσεις να καλυφθούν οι ανάγκες στη σχολική στέγη. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, που καλλιεργούν το συμβιβασμό με την μετακύληση των βαρών της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Ειδικότερα για το θέμα τονίζουμε τα εξής:
1. Ο κ. Περιφερειάρχης αρνήθηκε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί επί της ουσίας το επίμαχο θέμα, αλλά και γενικότερα για το ζήτημα της σχολικής στέγης στα Ιόνια Νησιά και αρκέστηκε σε μια τυπική απάντηση.
2. Ειδικά για το κτίριο του 2ου Λυκείου Αργοστολίου είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μας δόθηκε από το γραφείο του έγγραφη η απάντηση στην ερώτηση περιφερειακού συμβούλου, στη συνέχεια μας είπε ότι δεν ισχύει...!!! Στο συγκεκριμένο όμως απαντητικό έγγραφο (η απάντηση του κ. Σπύρου δινόταν την 1η του Δεκέμβρη), αναφερόταν ότι «η απόφαση ένταξης εκτιμάται ότι θα υπογραφεί μέχρι τις 29-11-2012 !!! Αλήθεια τι είναι αναξιόπιστο το έγγραφο της Π.Αρχής ή ίδια ή και τα δύο;
3. Με ευφυολογήματα και υπεκφυγές ο κ. Σπύρου απέφυγε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα για το σχολείο. «Αν δηλαδή για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσει μέχρι τις 31/12/2013 να συμβασιοποιηθεί το έργο (όπως ρητά προβλέπεται από το ΕΣΠΑ) ποιο θα είναι το μέλλον του..», αφού η ένταξη του έργου από μόνη της δεν αρκεί, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η ολοκλήρωση του.
4. Η Λαϊκή συσπείρωση αλλά και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις στην προοπτική που ανέφερε ο κ Περιφερειάρχης, ότι φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο ΟΣΚ, αφού έχει μετατραπεί σε ΑΕ και είναι υπό κατάργηση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση. Εξάλλου η εμπειρία μας (π.χ. δρόμος Κρανιάς) από έργα που επιβλεπόταν από μακριά είναι πικρή κ.α.
5. Η Λαϊκή συσπείρωση κατέστησε σαφές στην Π.Αρχή, στο Υπουργείο Παιδείας και σε κάθε άλλο αρμόδιο πως ο τίτλος που έχουν δώσει στο έργο «1ο και 2ο Λύκειο Αργοστολίου» συνδέεται ουσιαστικά με την στρατηγική επιλογή Κυβέρνησης – ΕΕ για συγχώνευση των δύο σχολείων, κατάργηση οργανικών θέσεων, άρα και διαθεσιμότητα – απολύσεις εκπαιδευτικών. Αυτό το ενδεχόμενο θα μας βρει δυναμικά αντίθετους μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους εργαζόμενους που ξέρουν πολύ καλά ότι συγχωνεύσεις σημαίνουν υποβάθμιση της εκπαίδευσης και φόρτωμα νέων χαρατσιών στις πλάτες τους!!!!
6. Το κτίριο θα τελειώσει σε 4 με 5 χρόνια ίσως και παραπάνω, βεβαίως εάν και εφόσον φτιαχτεί. Μέχρι τότε τι γίνεται; Μαθητές και καθηγητές στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους που το καλοκαίρι είναι θερμοκήπιο και το χειμώνα ψυγείο και πισίνα!!! Και σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να βρεθεί λύση ΤΩΡΑ με ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Απέναντι στην παραπάνω τραγική κατάσταση όχι μόνο για το κτιριακό πρόβλημα του 2ου Λυκείου αλλά για όλο το νομό που η σχολική στέγη βρίσκεται σε τρομερή ανεπάρκεια (ζητούνται 4 ακόμη σχολικά συγκροτήματα) αλλά και σε εγκληματική επικινδυνότητα λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης στην αντισεισμική προστασία, ο κ. Σπύρου απ'ότι φάνηκε ετοιμάζει φιέστες στην Κεφαλονιά. Φαντάζει ως φάρσα αλλά φαίνεται να δηλώνει ότι θα έρθει στην Κεφαλονιά για να υπογράψει την ένταξη του πολύπαθου έργου!!!! Μια τέτοια προοπτική αποτελεί κοροϊδία και πρόκληση μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα (του κτιριακού, της μεταφοράς μαθητών, τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών, κ.α) που συσσωρεύει η πολιτική της συγκυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ αλλά και η αντιλαϊκή διαχείριση της Π. Αρχής. Αποτελεί πρόκληση ότι από την χρόνια φοροληστεία του λαού δεν βρίσκεται σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις, που να απευθύνεται στην λαϊκή ανάγκη κατασκευής ενός δημόσιου σχολείου που επαφίεται στο έλεος μόνο του ΕΣΠΑ!!

Αυτόν τον εμπαιγμό δεν πρόκειται να ανεχτεί το κίνημα της παιδείας και ο λαός του νησιού, πολύ περισσότερο που η Π.Αρχή δεν δίνει ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ούτε ακόμη και για το ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/12/2013.. Σε αυτές τις συνθήκες το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και οι εργαζόμενοι που πληρώνουν το μάρμαρο θεωρούν ότι το «persona non grata» ταιριάζει συνολικά στην πολιτική που συνθλίβει τα όνειρα και τη ζωή του στις μυλόπετρες τις καπιταλιστικής βαρβαρότητας της ΕΕ, των κομμάτων και της τοπικής διοίκησης που την υπηρετούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και όλο το λαό της κεφαλονιάς να κάνει δική του υπόθεση τόσο τη συγκεκριμένη διεκδίκηση όσο και συνολικότερα την αύξηση των δαπανών για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα σύνθετα προβλήματα της Παιδείας συνδέονται με τον αγώνα για ν' αλλάξουν οι γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που τα γεννούν και τα αναπαράγουν. Απαιτούν ρήξη με την πολιτική της ΕΕ. Αυτός ο αγώνας πρέπει άμεσα να συνδυαστεί με την διεκδίκηση ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας που θα αναγνωρίσει την παιδεία σαν δικαίωμα στην υπηρεσία του λαού και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όχι σαν προνόμιο για λίγους.

 

 Η Λαϊκή Συσπείρωση




00 inkefalonia general ad 300X250