Φλεγμονή: Καταπολεμήστε την αντικαθιστώντας έξυπνα 5 τρόφιμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 10:18

Φλεγμονή: Καταπολεμήστε την αντικαθιστώντας έξυπνα 5 τρόφιμα

Αντικαταστήστε στο διαιτολόγιό σας τα τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή με άλλα που την καταπολεμούν και δείτε αυξημένα οφέλη στην υγεία σας άμεσα – Δείτε ποια είναι και εντάξτε τα σήμερα στη διατροφή σας

Η πλήρης αλλαγή της διατροφής από τη μία μέρα στην άλλη είναι δύσκολη, επομένως οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε μικρότερες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Δοκιμάστε μια σειρά απλών επιλογών για να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνετε και ενισχύσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε επιλογές αντικατάστασης που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να μειώσετε τον αριθμό των τροφίμων που προάγουν τη φλεγμονή στη διατροφή σας.

Αντί για ένα κουλούρι με κρέμα τυριού, επιλέξτε μια ή δύο φέτες ψωμιού ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ελαιόλαδο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης υγιεινών βακτηρίων μέσα στο σώμα. Τα βακτήρια αυτά παράγουν ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής. Η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου έχει, επίσης, οφέλη: ταυτόχρονα με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Αντί για ανθρακούχα αναψυκτικά, δοκιμάστε μια κούπα πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει ουσίες που λέγονται κατεχίνες. Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι καταπολεμά τη φλεγμονή. (Προσέχετε να μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη στο τσάι σας).

Αντί για το κρουασάν ή το μάφιν, προτιμήστε μια χούφτα ανάλατα καρύδια και ένα μήλο. Τα καρύδια έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, καθώς προσφέρουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και (ανάλογα με την ποικιλία των καρυδιών που καταναλώνετε) φυτοχημικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά με τη σειρά τους βοηθούν στην εκκαθάριση των επιβλαβών ουσιών στο σώμα που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Επίσης, θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, φρούτα όπως τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοχημικά.

Αντί για ένα μεσημεριανό γεύμα που περιλαμβάνει μπριζόλα και πατάτες, επιλέξτε μια μερίδα σολομού με μπρόκολο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα στο σολομό και άλλα είδα ψαριών, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, έχουν συνδεθεί με καλύτερη καρδιακή υγεία, πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Επίσης, το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E, K και φυλλικό οξύ, αλλά και καροτενοειδή, ένα φυτοχημικό στοιχείο.

Αντί για μια φέτα κέικ, φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα με διάφορα είδη μούρων. Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτοχημικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Πηγή: ygeiamou.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ