Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τις αιμορροΐδες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 19:35

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τις αιμορροΐδες

Με την αιμορροϊδοπάθεια συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ είναι γεγονός πως 6 στους 10 ανθρώπους εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους συμπτώματα της πάθησης, ελάχιστοι από αυτούς απευθύνονται σε ιατρό προκειμένου να λάβουν διάγνωση και θεραπεία!

Και αυτό γιατί, το πρόβλημα στις αιμορροΐδες συνιστά ταμπού για τους ασθενείς, λόγω του σημείου όπου εντοπίζεται, το οποίο συχνά είναι επώδυνο και μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία, δυσοσμία και πρόβλημα στην κίνηση.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε πως πάσχετε από αιμορροϊδοπάθεια και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Τι συστήνετε να κάνετε για τις αιμορροΐδες

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε αν υποψιάζεστε πως έχετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ιατρό, χωρίς καθυστέρηση. Μην εφησυχάσετε αν μειωθούν τα συμπτώματα προσωρινά και αμελήσετε το πρόβλημα διότι πολλά από αυτά είναι κοινά με άλλες παθήσεις και μόνο ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να καταλήξει σε συγκεκριμένη διάγνωση.

Οι αιμορροΐδες εκδηλώνονται στον γενικό πληθυσμό με συχνότερο σύμπτωμα την αιμορραγία μετά τη χρήση της τουαλέτα. Βέβαια, η αιμορροϊδοπάθεια συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πέρα από την εμφάνιση αίματος, όπως είναι: φαγούρα, πόνος και αποβολή βλέννας στα κόπρανα.

Τα συμπτώματα αυτά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορεί να είναι ίδια και σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις γι αυτό δεν μπορείτε να αμελείτε την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό για εξετάσεις, ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών.

Εφόσον διαγνωστείτε ότι πράγματι πάσχετε από αιμορροϊδοπάθεια, ο ιατρός θα σας συστήσει να ακολουθήσετε αρχικά μια συντηρητική θεραπεία εφόσον βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της νόσου και θα σας προτείνει φυσικούς τρόπους ανακούφισης από τα συμπτώματα που σας προκαλεί.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Στο πλαίσιο της συντηρητικής θεραπείας των αιμορροΐδων, είναι σημαντικό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι παράγοντες που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σημαντικό αίτιο για την εμφάνιση προβλήματος στις αιμορροϊδες και συχνά, όταν εξαλείφονται οι λόγοι που την προκαλούν, η αιμορροϊδοπάθεια στα αρχικά στάδια δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Προκειμένου να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας. Συστήνεται να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά στη διάρκεια της ημέρας σας, καθώς τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.

Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να καταναλώνετε φυτικές ίνες σε σκόνη, μπάρες δημητριακών ή χάπια φυτικών ινών διότι είναι σημαντικό να λαμβάνετε 20 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή είναι ο χρόνος που αφιερώνεται για τη σωματική ανάγκη της κένωσης. Μην μένετε καθισμένοι στην τουαλέτα για περισσότερα από 5-8' λεπτά. Η πίεση που ασκείτε στο έντερό σας προκειμένου να επιτύχετε κένωση διογκώνει τις φλέβες που φυσιολογικά υπάρχουν στην περιοχή του ορθού, με αποτέλεσμα να προκαλείται περισσότερος πόνος.

Εφόσον ανήκετε στις περιπτώσεις ασθενών που δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, έχετε κατά νου πως η συστηματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα της ζωής σας, περιορίζοντας τις ενοχλήσεις της πάθησης. Προσπαθήστε να περπατάτε για περίπου 20 λεπτά κάθε μέρα, ειδικά αν κάνετε καθιστική εργασία. Το περπάτημα και μόνο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Όταν οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από έντονη ζέστη, ίσως είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό για εσάς να κάνετε πλύσεις με χλιαρό νερό στην περιοχή που πονάτε. Αυτή η πρακτική βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου και του κνησμού, αλλά και της δυσοσμίας που πολύ συχνά προκύπτει.




00 inkefalonia general ad 300X250