Υδατάνθρακες: Τα 3 είδη που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν παχαίνουν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 10:30

Υδατάνθρακες: Τα 3 είδη που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν παχαίνουν

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γυρίσει στην καθημερινότητά μας.

Κάθε χρόνο, είναι η εποχή που κάνουμε σχέδια επαγγελματικά αλλά και βάζουμε νέους στόχους σε προσωπικό επίπεδο. Όπως η φροντίδα και η ανανέωση του εαυτού μας, που περιλαμβάνει φυσικά και το σώμα μας.

Τελειώνοντας οι διακοπές, ίσως παρατηρήσουμε μία μικρή αύξηση στο νούμερο της ζυγαριάς, πράγμα πολύ φυσιολογικό. Αντί να αντιδράσουμε με πανικό που μεταφράζεται σε αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες που κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα, καλό είναι να το διαχειριστούμε σωστά και ήρεμα. Να σκεφτούμε τις ημέρες χαλάρωσής μας και την ενέργεια με την οποία γεμίσαμε (ευχαριστούμε αγαπημένοι υδατάνθρακες) για να μπούμε πάλι σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Γιατί δεν πρέπει να αποφεύγεις τους υδατάνθρακες

Σιγά σιγά θα επανέλθει και το σωματικό μας βάρος, βάζοντας προτεραιότητα στην οργάνωση των γευμάτων μας. Πολύ συχνά, για να χάσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το βάρος που μπορεί να πήραμε στις διακοπές μας, αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφών όπως είναι οι υδατάνθρακες. Είναι μία λανθασμένη αντίληψη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σάκχαρο, την ενέργεια και την διάθεσή μας. Καλό είναι να οργανώσουμε το διατροφικό ημερήσιο πλάνο μας περιλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να μας καθοδηγήσει.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι μόνο τα μακαρόνια και οι πατάτες (που φυσικά και έχουν θέση στη διατροφή μας) αλλά και τα φρούτα, το μέλι, η βρώμη και πολλά άλλα τρόφιμα. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας και θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Ας αναφερθούμε λοιπόν σε 3 πηγές υδατανθράκων, απαραίτητες για το σώμα που δεν θα πρέπει να στερούμαστε.

Καστανό ρύζι, πλιγούρι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και τον γρηγορότερο κορεσμό.

Όσπρια

Περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται με πολύ αργό ρυθμό από το σώμα και έτσι δεν διαταράσσονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ένας τρόπος να τα καταναλώσουμε όσο ακόμα η θερμοκρασία είναι υψηλή, είναι ως κρύο πιάτο σε μορφή σαλάτας. Δοκίμασε βρασμένα όσπρια με λαχανικά της επιλογής σου, ελαιόλαδο και καλαμπόκι.

Φρούτα

Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού μας, είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι επιλογές που έχουμε είναι πάρα πολλές. Σε νωπά ή αποξηραμένα, ολόκληρα ή σε χυμούς, γλυκά ή πιο όξινα σε γεύση για όλα τα γούστα.

ladylike.gr