Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε με την αριστερή πλευρά;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 13:22

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε με την αριστερή πλευρά;

Γνωρίζετε ότι η θέση του ύπνου επηρεάζει την πέψη σας;

Η τεχνική αυτή συναντάται στην ιστορία και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στους αρχαίους χρόνους, όταν οι μοναχοί ξάπλωναν για 10 λεπτά μετά από κάθε γεύμα για να βελτιώσουν την πέψη τους.

Ίσως αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος γι “αυτό και πώς αυτή η θέση ύπνου επηρεάζει την πέψη;

Λοιπόν ο λόγος είναι πολύ απλός.

Το θέμα είναι ότι η αριστερή πλευρά του σώματος είναι η κύρια λεμφική πλευρά.

Το μεγαλύτερο μέρος του υγρού της λέμφου του σώματος μετακινείται εντός του θωρακικού αγωγού, ο οποίος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

Και δεν είναι μόνο αυτό, το λεμφικό υγρό το οποίο μεταφέρει γλυκόζη, πρωτεΐνες και άλλους μεταβολίτες (προιόντα μεταβολισμού) και προιόντα αποβλήτων καθαρίζεται από τους λεμφαδένες και καταλήγει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Eπίσης, ο ύπνος στο πλάι µπορεί να βοηθήσει – αρκεί να διαλέξει κανείς τη σωστή θέση: αρκετές µελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, όπως λέγονται επιστηµονικά οι καούρες, ενώ ο ύπνος στην αριστερή τείνει να τις καταπραΰνει.

Το γιατί συµβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό. Μια υπόθεση είναι πως όταν κοιµόµαστε δεξιά χαλαρώνει ο κατώτερος µυς του οισοφάγου, που βρίσκεται ανάµεσα σε αυτόν και στο στοµάχι, µε συνέπεια να κινούνται πιο εύκολα τα οξέα προς τα πάνω.

Μια άλλη υπόθεση είναι πως όταν κοιµόµαστε αριστερά, το σηµείο όπου ενώνονται οισοφάγος και στοµάχι µένει πιο ψηλά από τον χώρο όπου βρίσκονται τα οξέα του στοµάχου.

Σε µια µελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Τhe Journal of Clinical Gastroenterology», οι επιστήµονες έδωσαν σε µια οµάδα υγιών ατόµων να φάνε γεύµα µε πολλά λιπαρά, ώστε να προκαλέσουν καούρες στο πεπτικό σύστηµα. Αµέσως µετά τα γεύµατα, τα άτοµα αυτά πέρασαν τέσσερις ώρες ξαπλωµένοι στη µία πλευρά ή στην άλλη, ενώ συσκευές µέτραγαν την οισοφαγική οξύτητα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνολικός χρόνος παλινδρόµησης ήταν σηµαντικά µεγαλύτερος όταν τα άτοµα ξάπλωναν στη δεξιά πλευρά. Επιπλέον, η µέση συνολική γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση των οξέων ήταν σηµαντικά µεγαλύτερη στη δεξιά πλευρά.

Σε άλλη µελέτη, που δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τhe Αmerican Journal of Gastroenterology», οι επιστήµονες έδωσαν σε µια οµάδα ασθενών µε χρόνιο «κάψιµο» στο στοµάχι ένα δείπνο µε πολλά λιπαρά και ένα σνακ κατά την ώρα του ύπνου και µετά µέτρησαν την παλινδρόµηση των οξέων καθώς κοιµόντουσαν. Οσοι κοιµόντουσαν στη δεξιά πλευρά είχαν υψηλότερα επίπεδα οξέων και πιο µακρόχρονη οισοφαγική παλινδρόµηση των οξέων.




00 inkefalonia general ad 300X250