Ποια πρωτεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες για μακροζωία;

Η φυτική πρωτεΐνη συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σύμφωνα με μελέτη.
Διεθνής μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποκάλυψε ότι οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη - όπως ρεβίθια, τόφου και αρακάς- τείνουν να έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής ως ενήλικες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, ανέλυσε δεδομένα από 101 χώρες μεταξύ 1961 και 2018, προσαρμοσμένα με βάση τον πληθυσμό και το εισόδημα κάθε χώρας, ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ είδους πρωτεΐνης και μακροζωίας.
Διαφορετικές ανάγκες για παιδιά και ενήλικες
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια σύνθετη εικόνα όσον αφορά την επίδραση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών στην υγεία σε πληθυσμιακό επίπεδο», σημειώνουν οι ερευνητές.
Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, η υψηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης – από τρόφιμα όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά – σχετίζεται με χαμηλότερη βρεφική θνησιμότητα. Ωστόσο, στους ενήλικες, παρατηρείται το αντίστροφο: οι φυτικές πρωτεΐνες σχετίζονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Ευρήματα της μελέτης
Η ανάλυση βασίστηκε σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παροχή τροφίμων, τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά σε κάθε χώρα.
Οι χώρες που εξετάστηκαν κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα διατροφικών προτύπων – από περιοχές με υψηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Αργεντινή, έως χώρες με περισσότερο φυτοφαγικά πρότυπα, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κράτη με αυξημένη διαθεσιμότητα φυτικής πρωτεΐνης παρουσίαζαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με χώρες όπου κυριαρχούσε η ζωική πρωτεΐνη.
Η ζωική πρωτεΐνη και οι χρόνιες παθήσεις
Η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα από επεξεργασμένο κρέας, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, οι φυτικές πρωτεΐνες – από όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης – φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση αυτών των κινδύνων και στη συνολική μείωση της θνησιμότητας.
«Η πρωτεΐνη είναι βασικό στοιχείο της διατροφής, αλλά η πηγή της έχει σημασία», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Το ότι οι φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι σημαντικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την ευημερία του πλανήτη».
dnews.gr