Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 14:17

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων περιλαμβάνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από μέρους τους.

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος του 2023.

Επιπλέον, την Παρασκευή εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που οριστικοποίησε τον νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα), όπου περιγράφεται ακριβώς η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσης.

Ετοιμοπαράδοτο τώρα από 169€/μήνα.Audi Q2 τώρα από 169€/μήνα

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 80%.

Είναι σημαντικό να επισημαίνουμε ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει τον ασθενή με μόνο το 10% ή 25% της λιανικής τιμής του φαρμάκου, ανεξάρτητα από το αν επιλέγει ένα φθηνότερο ή πιο ακριβό γενόσημο.

Αυτό έγινε για να δοθεί ένα κίνητρο για την επιλογή γενόσημων, τα οποία είναι πιο οικονομικά από τα πρωτότυπα χωρίς πατέντα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ με ένα επιπλέον κόστος αποζημίωσης της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το κόστος μεταφέρεται στις φαρμακευτικές εταιρίες μέσω του μηχανισμού clawback.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική επιλογή που οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Δείτε τα φάρμακα με το νέο Δελτίο Τιμών ΕΔΩ

dikaiologitka.gr




00 inkefalonia general ad 300X250