Ελένη Χαρώνη: Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της καρδιάς!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 20:04

Ελένη Χαρώνη: Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της καρδιάς!

H εποχή που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φροντίζετε την καρδιά σας μπορεί να φαίνεται δύσκολο μέσα στη καθημερινότητα. Αλλά είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να δείχνετε στην καρδιά σας την αγάπη που της αξίζει κάθε μέρα. Μικρές πράξεις αυτοφροντίδας, όπως οι βόλτες, ο ποιοτικός ύπνος και το μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων, βοηθούν την καρδιά σας.

Η υγεία της καρδιάς περιλαμβάνει την κατανόηση του κινδύνου, τη λήψη υγιεινών επιλογών και τη λήψη μέτρων για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος.

Μέσω της πρόληψης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση της υγείας και την ευεξία σας.

Σκεφτείτε να κάνετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής

?Ασκηθείτε περισσότερο
Κάντε τουλάχιστον 2½ ώρες σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα—δηλαδή μόλις 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.
Δεν μπορείτε να αφιερώσετε 30 λεπτά συνεχόμενα; Δοκιμάστε 5, 10 ή 15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα. Λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία.

?Τρώτε υγιεινές τροφές
Μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
➡️Καταναλώστε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως (με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
➡️Περιορίστε τη ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά.
➡️Μην πίνετε πολύ αλκοόλ, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

?Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος
Το να είσαι υπέρβαρος είναι δύσκολο για την καρδιά σου. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.
Η επιλογή υγιεινών τροφών για την καρδιά και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

?Μειώστε το άγχος και βελτιώστε τον ύπνο
Το άγχος μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους κινδύνους για την καρδιά.
Το να μην κοιμάστε αρκετά ή να έχετε κακής ποιότητας ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και άλλων ιατρικών παθήσεων. Επιδιώξτε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα.

DSC 0037

Ελένη Χαρώνη Κλινικός Διαιτολόγος & Health Coach

Λιθοστρώτου 54 Αργοστόλι

26710 29300, 6980875423  

flebaris




00 inkefalonia general ad 300X250