5 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη για όνειρα γλυκά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 16:04

5 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη για όνειρα γλυκά

Ahmed/Usplash+

Η μελατονίνη είναι απαραίτητη για καλό ύπνο. Αυτή η μοναδική ορμόνη παράγεται από την επίφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη μέση του εγκεφάλου και λειτουργεί με τους ρυθμούς του ήλιου. Περισσότερη μελατονίνη παράγεται όταν δύει ο ήλιος και λιγότερη όταν ανατέλλει. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη της συγκεκριμένης ορμόνης στη διατροφή σου μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Όμως που μπορείς να την αναζητήσεις;

Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να ενισχύσεις τη φυσική παραγωγή της ορμόνης στο σώμα. Κι ενώ τα συγκεκριμένα συμπληρώματα είναι γενικά ασφαλή, μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να προκαλέσουν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ναυτία, υπνηλία και ζάλη. Ευτυχώς, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα.

Γιατί χρειαζόμαστε μελατονίνη

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη. Μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας, που πρακτικά μπορεί να σε κάνει να τρως περισσότερο από ό,τι συνήθως. Η μελατονίνη έχει μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία:

  • Αποκατάσταση Ύπνου

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η μελατονίνη είναι αποτελεσματική κατά της χρόνιας αϋπνίας. Αλλά αν έχεις jet lag, μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις σε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς να κοιμηθούν πριν από μία χειρουργική επέμβαση.

  • Καλύτερα πρότυπα ύπνου στους ενήλικες

Τα άτομα με διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου-εγρήγορσης, συχνά μένουν ξύπνια μέχρι νωρίς το πρωί και κοιμούνται γύρω στο μεσημέρι. Η μελατονίνη μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρήσουν ένα πιο φυσιολογικό μοτίβο ύπνου.

  • Καλύτερα πρότυπα ύπνου στα παιδιά

Η μελατονίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχές που διαταράσσουν τον ύπνο, όπως το άσθμα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD) και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD).

  • Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Τα επίπεδα μελατονίνης φυσικά πέφτουν με την ηλικία. Η ενίσχυσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών αργότερα στη ζωή. Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν ανακαλύψει ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

  • Ενισχύει την υγεία των ματιών

Η μελατονίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Τα συμπληρώματα έχουν δείξει οφέλη για άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στους ηλικιωμένους ενήλικες, συμβάλουν θετικά στη συγκεκριμένη διαταραχή.

Τροφές με μελατονίνη

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη έρευνα, αυτές οι 5 τροφές είναι καλές πηγές μελατονίνης:

  • Γκότζι Μπέρι

Τα γκότζι μπέρι είναι η υπερτροφή που είναι κυρίως γνωστή για την αντιγηραντική της δράση. Έχουν ωστόσο και υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο.

  • Αυγά

Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές για την «ορμόνη του ύπνου». Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας στον οργανισμό πρωτεΐνη και σίδηρο, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

  • Γάλα

Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μελατονίνη. Θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή εάν δεν έχεις κάποια δυσανεξία με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Ψάρι

Τα ψάρια είναι επίσης μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μελατονίνης. Προτίμησε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

  • Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα της συγκεκριμένης ορμόνης, στον οργανισμό. Τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα είναι από τις καλύτερες επιλογές στις οποίες αξίζει να επενδύσεις. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών και μετάλλων.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250