5 λόγοι για να πίνεις περισσότερο νερό τον χειμώνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 15:24

5 λόγοι για να πίνεις περισσότερο νερό τον χειμώνα

Τον χειμώνα μπορεί να κάθεσαι περισσότερο σπίτι, να μην δραστηριοποιείσαι αρκετά σωματικά, ενώ την ίδια στιγμή το ανοσοποιητικό σου απειλείται από περισσότερους κινδύνους.

Ωστόσο, όσο και αν δεν το πιστεύεις ο μεγαλύτερος σύμμαχος σου, για να αντιμετωπίσεις τις απειλές του χειμώνα, είναι το νερό. Ο κίνδυνος για αφυδάτωση του οργανισμού παραμένει και τον χειμώνα, ειδικά επειδή μπορεί να πιστεύεις ότι οι ανάγκες σου για κατανάλωση νερού, δεν είναι αυξημένες. Παρακάτω σου παραθέτουμε 5 λόγους για να πίνεις περισσότερο νερό τον χειμώνα.

Το νερό σε βοηθά να εξισορροπήσεις τους ηλεκτρολύτες

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη τον χειμώνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία των ηλεκτρολύτων. Πρόκειται για μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα μικρό ιοντικό φορτίο και έτσι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών, τη διαβίβαση των νευρικών σημάτων, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ισορροπίας των υγρών και της ενυδάτωσης στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η υγεία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αφού είναι αλληλένδετοι με τους ηλεκτρολύτες.

5 λόγοι για να πίνεις περισσότερο νερό τον χειμώνα Unsplash

Το νερό σε βοηθά να αποβάλεις τοξίνες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να κάνουν τα νεφρά σου, να εκκρίνουν περισσότερα ούρα από ό,τι συνήθως. Γεγονός που ίσως εξηγεί το γιατί πηγαίνει κάποιος πιο συχνά τουαλέτα τον χειμώνα. Αυτό από μόνο του, καθιστά την κατανάλωση νερού εξαιρετικά σημαντική, για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Το σώμα σου εξακολουθεί να χάνει νερό

Ναι καλά διάβασες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σώμα χάνει νερό, λόγω του ξηρού αέρα. Οι ανάγκες ενυδάτωσης στην πραγματικότητά δεν αλλάζουν πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες αφού ακόμα και στον κρύο καιρό το σώμα  χάνει νερό με τον ίδιο τρόπο όπως το καλοκαίρι, μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και της ούρησης.

Αποτρέπει την αύξηση βάρους

Τους χειμερινούς μήνες είμαστε λιγότερο δραστήριοι, οπότε μπορεί να πάρουμε επιπλέον κιλά. Επιπλέον, η αφυδάτωση ορισμένες φορές μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι πεινάς, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη, να μειώσει τις λιγούρες και να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος, να διακρίνει μεταξύ δίψας και πείνας.

Η επαρκής ενυδάτωση ωφελεί την επιδερμίδα σου

Τι πιο σύνηθες από τα ξηρά χέρια τον χειμώνα; Ο κρύος αέρας απορροφά τόση την υγρασία από το δέρμα σου, σε σημείο που μπορεί τα χέρια σου να ξεραίνονται τόσο πολύ, που να δημιουργούνται πληγές. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος από το εσωτερικό και να αποτρέψει την ξηροδερμία, η οποία συνοδεύεται από σκάσιμο, ενόχληση, κνησμό και ερεθισμό.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250