5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν γίνεσαι 25

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 12:45

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν γίνεσαι 25

Unsplash

Όταν γίνεσαι 25 πολλοί σου λένε «Είσαι στην καλύτερη ηλικία της ζωή σου». Εσύ όμως, που έγινες 25 και συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι στην μέση των 20s – άρα και 5 χρόνια μακριά από τα 30s – δεν το βιώνεις ακριβώς έτσι. Από πού να ξεκινήσουμε. Από το πιο απλό γεγονός, ότι ακόμα και σε ένα γκάλοπ δεν ανήκεις στο target group 19-24, από το ότι ξαφνικά σου έρχονται σκέψεις για παιδιά, γάμους και σκυλιά ή από το γεγονός ότι τα πάντα στο σώμα σου αλλάζουν, άρα και στην ζωή σου;

Και ναι, φρικάρεις! Γιατί το αστείο που σου έλεγαν οι μεγαλύτεροι σου «Περίμενε και θα δεις» δεν είναι πια αστείο και βλέπεις τις πρώτες ρυτίδες να κάνουν την εμφάνιση τους, το σώμα σου να πονάει και να μην έχει τις ίδιες αντοχές, την στιγμή που ο μεταβολισμός σου συγχρόνως αλλάζει. Παρακάτω σού εξηγούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν γίνεσαι 25

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν γίνεσαι 25 Unsplash

1. Πιο αργός μεταβολισμός

Από εκεί που έτρωγες γλυκά και δεν έπαιρνες γραμμάριο, ξαφνικά αυτό αλλάζει και πρέπει να προσέχεις τι τρως, για να διατηρήσεις τη φόρμα σου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν και επίσης στο γεγονός ότι χάνεις μυϊκή μάζα, καθώς μεγαλώνεις. Σε αυτό συμβάλλει επίσης το DNA, αλλά και η ζωή που έκανες μέχρι τώρα. Ο σύμμαχός σου σε αυτόν τον γολγοθά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και η συχνή σωματική άσκηση.

2. Έντονα hangover

Ποτό μετά την ηλικία των 21 ετών…Χαχαχα, γελάμε! Πριν τα 25 είχες ακούσει ότι τα ποτά και τα ξενύχτια γίνονται δύσκολη υπόθεση, αλλά όταν το βιώνεις, είναι ακόμα χειρότερο. Πέρα από το ότι γίνεσαι ευαίσθητη/-ος σε πονοκεφάλους, βαριέσαι και δεν ευχαριστιέσαι το ίδιο το ποτό. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το συκώτι γίνεται λιγότερο ικανό να διασπάσει την τοξικότητα του αλκοόλ όταν μεγαλώνεις, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Και κάπως έτσι, η ιδέα του να κάτσεις σπίτι σου με φαγητό και Netflix, μπαίνει πρώτη στην λίστα.

3. Λιγότερη ενέργεια

Κάποτε μετά την δουλειά, πήγαινες στα «καπάκια» στο γυμναστήριο, γιατί μπορούσες, γιατί είχες την ενέργεια! Τα επίπεδα όμως της ενέργειας αρχίζουν και μειώνονται. Ο τρόπος που έκανες προπόνηση θα χρειαστεί να αλλάξει, καθώς δεν αναρρώνεις από αυτήν με την ίδια ταχύτητα και οι αρθρώσεις σου είναι πιο ευαίσθητες. Οφείλεις να ξεκουράζεσαι περισσότερο και να ακούς το σώμα σου.

4. Ρυτίδες και ξηρό δέρμα

Οι νέες ρυτίδες στο πόδι της χήνας και στο μέτωπο έκαναν την εμφάνισή τους. Περίπου το 90% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στον ήλιο. Το άλλο 10% είναι γενετικό ή έχει να κάνει με την μυϊκή κίνηση. Εάν είσαι πολύ εκφραστική/-ος, μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα. Αυτό που οφείλεις να κάνεις για να προστατέψεις όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σου, είναι να φοράς αντηλιακό προσώπου, καπέλο και να ενυδατώνεσαι.

5. Αραίωση Μαλλιών

Περίπου το 1/3 των γυναικών, έρχονται αντιμέτωπες με την αραίωση των μαλλιών τους. Η αιτία για αυτό μπορεί να είναι είτε τα φάρμακα, είτε κάποιες ιατρικές παθήσεις, είτε το στρες. Αν σκεφτείς ότι στα 25, η κοινωνία με έναν τρόπο περιμένει να είσαι τακτοποιημένη/-ος στα οικονομικά, προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα, είναι επόμενο να έχεις έντονο στρες στο να ανταπεξέλθεις. Μία καλή λύση σε αυτό, θα ήταν να κάνεις ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια, για το τι θέλεις να πετύχεις και να είσαι πιο επιεικής με τον εαυτό σου.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250