Μπανάνα: Τι κερδίζετε αν τρώτε μια κάθε μέρα;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 20:20

Μπανάνα: Τι κερδίζετε αν τρώτε μια κάθε μέρα;

Μια μπανάνα την ημέρα…

Κάνει «πέρα» τις ασθένειες

Οι μπανάνες περιέχουν φλαβανοοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή, μειώνουν τις βλαβερές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό – το οποίο, σύμφωνα με τo Harvard T.Η. Chan School of Public Health, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Ειδικότερα, το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να βλάψει τους ιστούς του σώματος.

Εάν αυτό συνεχιστεί καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, μια γνωστή αιτία χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Aging Research Reviews.

Θωρακίζει την καρδιά

Μεταξύ άλλων, οι μπανάνες αποτελούν και εξαιρετική πηγή καλίου, με μέτρια μπανάνα να μας προσφέρει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου. Το κάλιο βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματός μας και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και την καλή υγεία της καρδιάς.

Η δίαιτα DASH, που συνιστάται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί η κινδυνεύουν από κάποια καρδιακή νόσο, υπερτονίζει τη σημασία της πρόσληψης καλίου μέσα από φρούτα και λαχανικά. Επομένως, οι μπανάνες είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος να λαμβάνουμε αρκετό κάλιο κάθε μέρα.

Η πρόσληψη επαρκούς καλίου βοηθά παράλληλα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μίας από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Κόβει» την όρεξη

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να περιορίσετε την πείνα σας και, παράλληλα, να αποτρέψετε τις ξαφνικές λιγούρες που σας «σπρώχνουν» στο ανθυγιεινό τσιμπολόγημα.

Επιπλέον, ο οργανισμός σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί ορισμένους τύπους φυτικών ινών, οπότε η μπανάνα σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα από ότι άλλες τροφές.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης φυτικών ινών στην όρεξη 100 υπέρβαρων αλλά κατά τα άλλα υγιών ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση των φυτικών ινών μείωσε το αίσθημα πείνας, καθώς και τις θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Με απλά λόγια, το να νιώθετε ικανοποιημένοι μεταξύ των γευμάτων μειώνει την πιθανότητα να έχετε έντονη επιθυμία για θερμιδικά σνακ και να υπερβείτε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους.

Αυξάνει την ενέργεια

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, το κύριο καύσιμο του σώματός σας για την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology, οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να συνθέσει ενέργεια.

Σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες και στερούνται φυτικών ινών, οι μπανάνες είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να επιβραδύνουν την πέψη και να μας προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί.

vita.gr




00 inkefalonia general ad 300X250